1 filter
Sorteer op: Relevantie

Huurrecht is vaak groter dan men denkt

Als huurder of verhuurder van onroerend goed (woningen, winkels en bedrijfspanden) heeft u te maken met het huurrecht. Zo wil je als verhuurder misschien eenzijdig de huurovereenkomst eenzijdig opzeggen, of weigert de huurder van je woning de huur te betalen of krijg je overlast.

Wanneer uw pand gekraakt wordt, wordt het erg vervelend. De huurder kan ook de nodige pijn lijden, de verhuurder kan bijvoorbeeld weigeren de woning te repareren. Heeft u meer informatie nodig over huurrecht? Lees dan snel verder en misschien kunnen wij als Advocaathulp u helpen met uw probleem!

Wat valt er onder het huurrecht?

Bij huurrecht gaat het om de combinatie van regels en afspraken op het gebied van huur. Huur is een overeenkomst waarbij de verhuurder belooft een zaak of een gedeelte daarvan in gebruik aan de huurder te verstrekken en de huurder de tegenprestatie belooft.

Door deze overeenkomst moeten de verhuurder en huurder voldoen aan bepaalde rechten en plichten wat over het algemeen verbindt tot een tegenprestatie. (zie artikel 7: 201 BW).

Deze tegenprestatie is in bijna alle gevallen het betalen van een huurprijs per maand. Over het algemeen heeft het huurrecht betrekking op woning- of kamerverhuur. Ook voor huurfietsen of huurauto's is er een overeenkomst waarbij de ene partij de verhuurder is en de andere partij de huurder.

Het huurrecht is niet van toepassing op alles wat te huur is. Als het product bedoeld is om gebruik te verstrekken waarbij de verhuurder zich verbindt worden dit huurobjecten genoemd. Dit geldt niet altijd wanneer de huurder zich verbindt.

Per huurobject zijn er weer verschillende regels, bijvoorbeeld met betrekking tot het besluit service kosten, maar er zijn ook een aantal regels die voor alle objecten gelijk zijn.

Hieronder ziet u een overzicht van deze objecten en welke regelgeving vanuit het burgerlijke recht daarop van toepassing is:

  • Huur van woonruimte: artikel 7:201 t/m 7:231 en art. 7:232 t/m 7:282 BW
  • Huur van middenstandsbedrijfsruimte: artikel 7:201 t/m 7:231 BW en art. 7:290 t/m 7:310 BW.
  • Huur van andere bedrijfspanden: artikel 7:201 t/m 7:231 en art. 7:230a BW.
  • Huur van roerende zaken: artikel 7:201 t/m 7:231 BW.

Huurrecht

Wat zijn de taken van een huurrecht advocaat?

Er zijn meerdere onderwerpen waar een huurrecht advocaat u mee kan helpen. Hieronder worden de meest voorkomende onderwerpen toegelicht:

Het aangaan van een huurovereenkomst

Voor het aangaan van een huurovereenkomst voor de particuliere sector is over het algemeen geen advocaat nodig.

Echter is het voor bedrijven die een huurcontract willen aangaan van groot belang dat het contract goed is gecontroleerd en is afgestemd op het bedrijfsplan voor de komende jaren. Deze contracten worden namelijk vaak afgesloten voor meerdere jaren.

Tijdens het sluiten van een huurovereenkomst kan er veel fout gaan. Voor dit soort zaken kan het voor bedrijven verstandig zijn om een advocaat in te schakelen. Veelgemaakte fouten:

  • Huurperiode te kort
  • Huurperiode te lang
  • Wel of niet akkoord voor onderhuur
  • Huuroverdracht afspraken niet vastgelegd
  • Staat van het verhuurde is niet goed vastgelegd voor de start van de huurperiode
  • Accepteren van hoge onderhoudswerkzaamheden en verplichtingen

Huurrechtadvocaat

Huurverhoging

Het kan voorkomen dat uw verhuurder de huurprijs verhoogd en u het daar niet mee eens bent. Anderzijds kan het ook zijn dat u een verhoging van de kosten wil als verhuurder zijnde. Dit zijn zaken die niet zomaar gedaan kunnen worden en de partijen mogen hiervoor een advocaat inschakelen.

Waarom een huurrecht advocaat inhuren?

Een huurder en een verhuurder kunnen beide beschikken over een huurrecht advocaat. Omdat er veel verschillende soorten huurcontracten zijn die in alle gevallen bindend zijn heeft de huurrecht advocaat zich gespecialiseerd in het regelend recht en het opstellen en beoordelen hiervan.

Hij kan bijvoorbeeld kijken of de huurder een zaak kan beginnen om bijvoorbeeld een verhogend besluit huurprijzen woonruimte aan te vechten. Ook wanneer een verhuurder plotseling besluit servicekosten te rekenen. Het kan daarom voor beide partijen interessant zijn om een dergelijke advocaat in te huren.

Doordat het huurrecht is opgesplitst in een aantal categorieën is het een complexe wetgeving. Er zijn hierdoor namelijk veel verschillende soorten contracten die wel onder dezelfde wet vallen. Zo zijn de contracten van een woning heel anders opgesteld dan die voor machines en zijn hier ook hele andere regels van kracht.

Wat zijn de kosten voor een huurrecht advocaat?

De kosten van een advocaat kunnen nogal verschillend zijn per zaak. Het is vooral een groot verschil of je voor de zaak een jurist of een advocaat nodig hebt. De gemiddelde kosten voor een jurist liggen tussen de 80 en 140 euro per uur waar de prijs voor een advocaat rond de 175 tot 500 euro per uur ligt.

Het is dus veelal afhankelijk van hoe groot de zaak is en hoeveel uur er in totaal aan gezeten wordt. Wilt u nu weten wat voor u de best optie is? Neem dan vrijblijvend contact op met Advocaathulp om u in contact de brengen met de juiste persoon voor uw zaak.

Snel de juiste hulp nodig?

7 dagen per week, gratis geholpen.