1 filter
Sorteer op: Relevantie

Fiscaal recht is belangrijk voor elke belastingbetaler

Belasting betalen doen we allemaal in Nederland. Mede hierom is voor ons allen het fiscaal recht een erg belangrijk recht. Problemen met belastingen en hoe alles reglementair werkt heeft alles te maken met het nationaal en internationaal belastingrecht.

Fiscaal recht

Wat is het fiscaal recht

De term fiscaal recht (of belastingrecht) moet worden opgevat als een verwijzing naar alle regels voor het innen van belasting en heffingen.

In Nederland zijn er twee soorten belastingen: directe belastingen op inkomen, winst en vermogen en indirecte belastingen die door anderen aan de belastingdienst worden betaald.

Wanneer is er sprake van fiscaal boeterecht?

Maakt u of uw bedrijf (al dan niet opzettelijk) een fout in de aangifte, dan kan de Belastingdienst langs komen bij uw bedrijf. Uw gegevens worden gecontroleerd en u kunt een boete krijgen.

Het strafrecht behandelt zelfs zeer ernstige zaken. Als een overtreding van de belastingregels wordt vastgesteld, kan de belastinginspecteur een boete opleggen voor contractbreuk of overtreding. De boete kan erg hoog oplopen.

Strafbare feiten binnen het fiscaal recht

Het totale bedrag dat in strijd is met de belastingwet, wordt strafrechtelijk afgehandeld. Dit betekent dat u mogelijk veroordeeld kunt worden of voor de strafrechter moet verschijnen.

Momenteel is er veel sprake van belastingfraude, de fiscus en FIOD-ECD zijn dan ook actief op zoek naar carrouselfraude (btw-fraude), douanedocumentfraude of loonbelasting, bedrijfsbelastingfraude en vennootschapsbelastingfraude.

Dit zorgt ervoor dat als u (al dan niet opzettelijk) een fout maakt in uw aangifte of betaling, u voor ernstige confrontaties met de officier van justitie kunt komen te staan.

Strafbare feiten binnen het financiële recht

Met name financiële bedrijven kunnen te maken krijgen met strafrechtelijke financiële wetgeving. Deze voorschriften zijn verspreid over veel wetten. De Wet op het financieel toezicht (WFT) en de Wet economische criminaliteit zijn voorbeelden van dergelijke wetten. De wetgeving stelt het volgende strafbaar:

 • Handel met voorkennis (handel met voorkennis)
 • Herverdeling van aandelen
 • Overtreding van andere financiële voorschriften
 • Marktmisbruik en marktmanipulatie

Als u of uw bedrijf wordt veroordeeld voor het overtreden van deze wet, krijgt u te maken met zware straffen. Officieren van justitie hebben steeds meer financiële zaken voor de rechter gebracht en ook hogere straffen geëist.

U kunt worden geconfronteerd met hoge boetes of zelfs gevangenisstraf. Een advocaat kan de nadelige gevolgen voor u beperken door zo snel mogelijk een verweerschrift in te dienen

Werkgebieden fiscaal recht

Fiscaal recht advocaten hebben meerdere specialisaties waar zij u in kunnen bijstaan. Voor elk conflict binnen het gebied van fiscaal recht is er wel een advocaat die u kan helpen. Deze deelgebieden zijn:

 • Fiscaal controleonderzoek;
 • Financieel strafrecht;
 • Fraude;
 • Prejudiciële procedure;
 • Informatiebeschikking;
 • Belastingprocedure;
 • Fiscaal strafrecht;
 • Juridisch en economisch strafrecht;
 • Boeteprocedure;
 • Invorderingsprocedure;
 • Inkeer;
 • Toezicht naleving Wwft;
 • Douanerecht, BTW en accijnzen;
 • Cassatie;
 • Klankbord vaktechniek;
 • Tuchtrecht voor belastingadviseurs;
 • Tuchtrecht voor accountants;

Fiscaal recht procedure jegens belastingdienst

De advocaten zorgen voor een innovatieve en oplossingsgerichte benadering van uw zaak. Als het om een ​​of andere reden niet meer mogelijk is om te onderhandelen of samen te werken met de Belastingdienst, kan een procedure worden gebruikt om een ​​oplossing te bieden.

De fiscalisten van hebben een grondige kennis van de belastingwetgeving van entiteiten en de formele belastingwetgeving, en hebben uitgebreide proceservaring in belastingprocedures. Indien nodig kan een geschil geprocedeerd worden bij de Hoge Raad.

Fiscaal recht procedure jegens ontvanger belastingdienst

De ontvanger is verantwoordelijk voor het innen van belastingen en kan andere personen dan de belastingbetaler verantwoordelijk blijven houden.

De begunstigde beschikt niet alleen over de instrumenten van de "Ontvangstwet", maar ook over de bevoegdheden bepaald door het burgerlijk recht. Een fiscaal deskundige begrijpt beide aspecten van de wet en kan u ook helpen bij eventuele gesprekken met de begunstigde.

Fiscaal recht advocaat nodig?

In feite worden de voorschriften van de Algemene Administratie van Belastingen als onvoorwaardelijk beschouwd. Dat is onterecht, mede omdat belastingbetalers veel rechten hebben. Een groot probleem is dat het meestal niet bekend is hoe fiscaal recht moeten worden toegepast.

Hier komen fiscalisten met gespecialiseerde fiscale kennis en persoonlijke werkwijze het beste tot uiting. Deze advocaten zijn hier gespecialiseerd in en kunnen u het beste bijstaan bij uw fiscale kwesties.

Kosten fiscaal recht advocaat

Het honorarium voor een fiscaal jurist met ervaring ligt veelal rond de 80 tot 140 euro per uur. Ondertussen ligt het honorarium voor een advocaat ongeveer op 175 tot 500 euro per uur.

Een groot deel van dit verschil is de opleiding: de advocaat en jurist hebben beide een universitaire graad in de rechten echter heeft de advocaat daarnaast een stage gelopen bij een advocatenkantoor.

De advocaat heeft een eerste jaar, tweede jaar en derde jaar bij een kantoor geholpen. Vaak helpt deze ook op open dagen om onze opleidingen aan te prijzen. Beide zijn fiscalist en gespecialiseerd.

Wanneer aankomende studenten de opleiding fiscaal recht studeren, zijn er verschillende fiscale vakken. In het laatste jaar volg je Europees recht. Uiteindelijk behaalt men de inter nationale bachelor fiscaal recht.

fiscaal recht advocaat

Snel de juiste hulp nodig?

7 dagen per week, gratis geholpen.