1 filter
Sorteer op: Relevantie

Een jurist is niet perse een advocaat

Een advocaat is altijd een jurist, echter kan een jurist zichzelf niet altijd tot advocaat benoemen.

Een jurist of juridisch adviseur is een afgestudeerde rechtsgeleerde die de wet bestudeert, toepast, ontwikkelt of anderszins de wetgeving behandelt.

Een jurist kan (uiteindelijk) verschillende beroepen uitoefenen in de rechtsgeleerdheid, waaronder: advocaat, bedrijfsjurist, fiscale jurist, deurwaarde, juridisch adviseur, juridisch assistent, notaris, officier van justitie, rechter, enz.

jurist

Wat is het verschil tussen advocaten en een jurist?

Een jurist die advocaat wil worden, moet er eerst voor zorgen dat deze een masterdiploma rechten heeft behaald. Daarna moeten ze een beroepsopleiding volgen, die nog eens drie jaar duurt. Om deze reden zijn de meeste mensen in dienst van advocatenkantoren.

Bij aanvang van de beroepsopleiding wordt de advocaat beëdigd. De voormalige jurist kan onmiddellijk claimen advocaat te zijn. Uiteindelijk kan een rechtsgeleerde zich na de studie rechtsgeleerdheid meester in de rechten noemen. Dit is een beschermde titel.

Binnen het vakgebied worden ze advocaat-stagiaires genoemd, maar dat zie je meestal niet op de website van een advocatenkantoor. De jurist volgt de eerste drie jaar nog een opleiding, maar mag voor een groot deel zelfstandig werken.

Advocaten hebben wel een zogenaamd procedureel monopolie. Alle advocaten mogen rechtszaken aanspannen bij de straatrechtbanken (Vorderingen tot 25.000 euro), maar advocaten mogen ook buiten deze scope procederen en bijvoorbeeld in hoger beroep gaan.

Advocaten dienen zich wel te houden aan de regels van de orde van advocaten. Denk aan geheimhoudingsplicht.

Wat doet een jurist?

De exacte activiteiten van een jurist hangen natuurlijk af van de beklede functie. Het kan het opstellen van processtukken of correspondentie met gerechtelijke autoriteiten omvatten, maar een jurist kan ook vele andere routinetaken uitvoeren. Dit omvat de volgende taken:

  • Handhaving van wet- en regelgeving.
  • Leg wet- en regelgeving uit.
  • Opstellen van nieuwe wet- en regelgeving.
  • Uitwerken van theorieën en vonnissen
  • Analyseren van vraagstukken met juridische kwesties.
  • Het pleiten voor of tegen zaken zoals bewijsstukken en interpretaties.
  • Definiëren van juridische concepten.
  • Verifiëren van verschillende politieke systemen.
  • Reflecteren van juridisch bewijs, feiten en waarden.
  • Voorspellingen maken over het oordelen van de rechter.

Rechtsgebieden van een jurist

Advocaten en juristen werken in vele verschillende rechtsgebieden. Veelal specialiseren zij zich daarin. Om precies te weten welke rechtsgebieden er zijn in Nederland en wat deze rechtsgebieden inhouden, kunt u even de rechtsgebieden pagina bekijken.

Waar werkt een jurist voor?

Aangezien een jurist veel beroepen kan uitoefenen, is de werkomgeving zeer divers. Vaak werkt een jurist bij rechtbanken, advocatenkantoren en notariskantoren.

Maar veel bedrijven en overheidsinstanties (zoals de belastingdienst) hebben ook een jurist in dienst. Er zijn ook juridische adviseurs met onafhankelijke kantoren.

Hoe vind ik de juiste jurist?

Als u overweegt een jurist in te huren, is het verstandig om vooraf de inhoud van uw juridische zaken of conflicten te lezen. Op deze site vindt u een schat aan praktische juridische informatie over de meest voorkomende rechtsgebieden.

Geef uw info aan ons door en wij zullen er voor zorgen dat u gekoppeld wordt aan een van onze juristen.

De kosten van een jurist

De kosten van een jurist met ervaring, ligt ongeveer tussen de 80 tot 140 euro per uur. Ondertussen ligt de prijs van een advocaat op ongeveer 175 euro tot 500 euro per uur.

Een deel van de reden in dit verschil is de opleiding: zowel een jurist als advocaat heeft een universitaire rechtenstudie afgerond. Echter heeft een advocaat daarnaast stage gelopen bij een advocatenkantoor.

Advocaten betalen ook meer aan de orde van advocaten, vandaar dat hun prijzen wat hoger liggen.

jurist juridische problemen

Snel de juiste hulp nodig?

7 dagen per week, gratis geholpen.