Het gebeurd regelmatig dat er geschillen ontstaan tussen huurders en verhuurders. Om deze problemen formeel te verhelpen is er een onpartijdige organisatie opgericht, u kunt dan terecht bij de Huurcommissie. Door het geven van goede voorlichting hoopt de commissie geschillen in de toekomst te voorkomen.
Als huurder en verhuurder zelf geen overeenstemming kunnen bereiken, zal de huurcommissie onpartijdige informatie verstrekken om te helpen. Indien dit geen oplossing biedt, kan de Huurcommissie een bindende uitspraak doen over beide partijen door de geschillen tussen huurders en verhuurders te beoordelen conform wet- en regelgeving.
Wat doet de Huurcommissie?
U kunt de Huurcommissie inschakelen wanneer u een geschil heeft wat te maken heeft met een van de onderstaande onderwerpen:
- Huurverhoging
- Huurverlaging
- Woningverbetering en huurprijs
- Onderhoud en huurprijs
- Servicekosten en huurprijs (maandelijkse voorschot en eindafrekening)
- De huurprijs van de eerste zes maanden
- All-in prijs
- Geschillen bij overleg tussen verhuurders en huurorganisaties.
In de meeste gevallen kan de Huurcommissie een uitspraak doen over de geschillen maar soms lossen ze het op zonder uitspraak. In die gevallen wordt de zaak middels bemiddeling door de Huurcommissie opgelost.
Wanneer kunt u juist niet bij de Huurcommissie terecht?
Er zijn een aantal uitzonderingen waar de Huurcommissie niets mee kan doen. Hieronder vallen onder andere bedrijfsruimten, recreatiewoningen en woonboten.
Daarnaast helpen ze ook niet bij het zoeken van nieuwe woonruimte, burenoverlast, huuropzeggingen (ga hiervoor naar het Juridische Loket), aanvraag van huurtoeslag en algemene vragen over het huurcontract.
Welke woningen behandeld de Huurcommissie?
Er zijn in Nederland veel verschillende woningtypen dus het is handig om te weten welke typen ook worden behandeld door de Huurcommissie. Het gaat hierbij om woonwagens(+standplaatsen), zelfstandige woningen en kamers die vallen binnen de sociale huurwoningen sector.
Daarnaast behandelen ze ook geschillen in de vrije sector maar enkel als er onderlinge afspraken zijn gemaakt daarover tussen de huurder en verhuurder. Wilt u checken of u in een vrije of sociale huurwoning woont? Kijk dan op deze site.
Waarvoor is de Huurcommissie bevoegd?
Heeft u een tijdelijke huurovereenkomst bereikt? Heeft u een meningsverschil met de huurder of verhuurder? Bijvoorbeeld huur of servicekosten? Dan kun je de Huurcommissie bellen.
Dit komt doordat een huurovereenkomst met een vaste looptijd dezelfde huurbescherming heeft als een huurovereenkomst met een onbepaalde looptijd. Daarom heeft de Huurcommissie het recht om meningsverschillen over huur en servicekosten te behandelen.
Waarvoor is de Huurcommissie niet bevoegd? Is de huurovereenkomst voor korte periode afgesloten? Wilt u bijvoorbeeld een week een vakantiehuis huren? Op deze manier hebben huurders geen huurbescherming. De huurcommissie heeft in dit geval niet het recht om meningsverschillen over huur en servicekosten te behandelen.
Kan er een straf worden gegeven door de Huurcommissie?
Nee. De huurcommissie kan huurders en verhuurders geen boetes opleggen. Wanneer huurders en / of verhuurders de wet overtreden, kan de huurcommissie hen niet aanklagen. Het enige wat de huurcommissie hoeft te doen is adviseren en bemiddelen bij het conflict tussen huurder en verhuurder, of het conflict formeel oplossen door een bindend besluit van huurder en verhuurder indien nodig.
De Administratie Consument en Markt (ACM) kan onder omstandigheden boetes opleggen. ACM houdt toezicht vanuit de overheid op de markt en handhaaft wet- en regelgeving. Wilt u tijdelijke huurverlaging aanvragen of heeft u bijvoorbeeld de verhuurbijdrage betaald? Meld je bij ACM ConsuWijzer.
Hulp nodig bij uw huurgeschil?
Heeft u een geschil met een verhuurder of huurder? Wacht dan niet te lang en onderneem actie. Het kan verstandig zijn om de Huurcommissie in te schakelen en vaak heeft u daarna een huurrechtadvocaat nodig. Wij van Advocaathulp kunnen u helpen om zo snel mogelijk in contact te komen met de beste advocaten van Nederland.