1 filter
Sorteer op: Relevantie

Naamswijziging nodig voor uw bedrijf

Wil je een andere achternaam? Bijvoorbeeld omdat uw achternaam onfatsoenlijk is? Of komt het doordat je ouders gescheiden zijn en je de achternaam van een andere ouder wilt? Hiermee kunt u uw achternaam wijzigen.

Vanaf 16 maart is het mogelijk om digitaal een naamswijziging of bevestiging aan te vragen bij Justis. Bij de geboorte krijgen mensen voor- en achternaam. De naam heeft meestal een speciale betekenis. Achternaam verwijst meestal naar familierelatie of afkomst. In sommige gevallen kan de achternaam worden gewijzigd.

Naamswijziging.jpg

Wanneer doet u een naamswijziging

Wilt u uw achternaam wijzigen? Lees eerst aandachtig de informatie over een naamswijziging. Dat wil zeggen dat de naam slechts in enkele gevallen kan worden gewijzigd. Staat uw situatie niet vermeld in de handleiding? De naam kan dan niet worden gewijzigd. Komt u in aanmerking om uw achternaam te wijzigen? Vervolgens kunt u de applicatie starten.

Voorwaardes naamswijziging

Om uw achternaam te kunnen wijzigen, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. Er is een verschil tussen de naamswijziging van een volwassene en de naamswijziging van een minderjarige.

U moet ouder zijn dan 18 jaar om een ​​naamswijziging aan te vragen. Het is mogelijk een naamswijziging uit te voeren als u een can de volgende eisen voldoet volgende doet:

 • Wilt u uw naam in de naam van uw ouder of voogd veranderen;
 • Wilt u de naamswijziging ongedaan maken van toen u minderjarig was;
 • Wilt u de naamkeuzes van uw ouders herzien;
 • Dezelfde verandering als een van uw ouders wilt;
 • Wilt u de originele achternaam terug na scheiding;
 • Wilt u uw achternaam wijzigen omdat deze niet Nederlands is;
 • Wilt u uw achternaam wijzigen omdat uw achternaam ongepast of absurd is;
 • Wilt u uw achternaam wijzigen omdat dit heel gebruikelijk is;
 • Wilt u uw achternaam wijzigen omdat deze verkeerd is gespeld;
 • Wilt u de originele Friese achternaam achterhalen;
 • Voeg de achternaam van uw voorouder toe aan uw achternaam;
 • Voeg een achternaam toe die met uitsterven wordt bedreigd
 • Er is psychisch of lichamelijk ongemak op basis van uw naam.

U kunt alleen een naamswijziging aanvragen indien u de Nederlandse nationaliteit bezit. Uw burgerlijke stand speelt hierbij geen rol.

Waar kunt u een naamswijziging aanvragen?

U kunt een verzoek indienen om uw achternaam te wijzigen bij Justis. Gebruik het aanvraagformulier voor naamswijziging en naamsbepaling (pdf, 253 kB).

Wat heb ik nodig voor een naamswijziging?

Alleen met DigiD kunt u een digitale aanvraag indienen. Het welkomstscherm van het digitale aanvraagformulier vereist dat u de nodige bijlagen digitaal toevoegt. Daarom is deze functie vereist bij het starten van de applicatie. Welke bestanden dit zijn, hangt af van het type applicatie.

De aanvraag kan nog steeds schriftelijk worden ingediend en per post worden verzonden. Het aanmeldingsformulier is te downloaden op Justis.nl.

Naamswijziging handelsnaam

Wilt u de bedrijfsnaam wijzigen of een andere productnaam toevoegen? U kunt deze informatie eenvoudig doorgeven via een webformulier.

Nadat u het formulier heeft ingevuld, print u het en ondertekent u het. sturen. U hoeft niet persoonlijk langs te komen bij de Kamer van Koophandel.

Hulp inschakelen bij een naamswijziging

Het aanvragen van een naamswijziging is belangrijk en kan gepaard gaan met emoties. Voordat we een naamswijziging aanvragen, maken we daarom altijd in alle vertrouwelijkheid een nauwkeurige inschatting van de kans op succes.

Als blijkt dat de kans op succes klein is, zullen we het u altijd eerlijk vertellen en indien mogelijk andere opties bieden. Wat betreft het slagingspercentage van u (of uzelf of een minderjarige) die uw naam wijzigt, onze suggestie is gratis en zal u geen enkele verantwoordelijkheid dragen.

De hulp inschakelen van een ervaren jurist helpt u vaak bij het proces van een naamswijziging. Schroom daarom niet om er een in te schakelen indien u twijfelt over het te behalen succes van uw naamswijziging.

Tevens kunt u een brochure naamswijziging vinden op Justis, daar kunt u terecht voor de naamswijziging en wordt er aangegeven welke documenten er nodig zijn voor de naamswijziging.

Snel de juiste hulp nodig?

7 dagen per week, gratis geholpen.