1 filter
Sorteer op: Relevantie

Incassobureau inschakelen voor uw probleem

Als een van uw debiteuren al een lange tijd uw factuur niet betaald kunt u een incassobureau inschakelen. Nadat u zelf een tweede herinnering tot betalen heeft gestuurd kunnen zij, als incassobureau, het overnemen. Zij zullen nog meer druk uitoefenen en als het moet kan het de rechtbank in

Indien u beslag wilt leggen op openstaande rekeningen kunt u het beste een incassobureau inschakelen. Door het gebruik maken van dit gerechtelijke incasso zal het incasso bureau beslag leggen op de openstaande factuur. Daarnaast zullen zij in navolging van de incasso opdracht de extra kosten ook verhalen op de niet betalende klant.

Incassobureaus hebben een wettelijke status om u te helpen bij het incasseren van openstaande rekeningen.

Incassobureau inschakelen

Wat doet een incassobureau?

Een bedrijf wat schulden kan innen is een incassobureau. Zij gaan te werk in opdracht van een schuldeisers. Het contact vindt vanaf dan plaats via het incassobureau. U heeft geen direct contact meer met debiteuren.

Een incassobureau brengt kosten in rekening. Deze kosten komen bovenop eerder openstaande schulden. Het niet betalen van de factuur kost u dus veel geld.

Een aantal incassobureaus werken op basis van no cure no pay. De basis van no cure no pay houdt in dat als het het incassobureau niet lukt u hen niet hoeft te betalen voor het werk wat zij verricht hebben.

Wettelijke eisen incassobureau

Wanneer u een incassobureau gaat inhuren, hangt het er ook af van wie de debiteur is. Is uw debiteur een bedrijf, dan kunt u direct nadat de factuur opeisbaar is een incassobureau bellen. Aanmaningen worden natuurlijk nog steeds naar de debiteur gestuurd. Maar u kunt ook gebruik maken van een pre incasso dienst.

Is uw debiteur echter een consument (particulier), dan ligt de situatie anders. In de wet op de incassokosten staat dat u eerst de zogenaamde 14-dagenbrief moet versturen.

De laatste prompt moet aan veel eisen voldoen. Een daarvan is dat de extra incassokosten nauwkeurig moeten worden vermeld. Bovendien moeten de betalingsvoorwaarden op de een of andere manier worden beschreven.

Wat mag een incassobureau wel en niet?

Wat mogen ze wel

Als u uw schuld niet op tijd aflost, kan u een incassobureau verwachten. Het incassobureau zal proberen betalingen te innen namens de schuldeiser (leverancier). In 2012 stelde de wet nieuwe inningsregels vast.

 • Een incassobureau mag door iedereen opgezet worden, er zitten geen wettelijke eisen achter;

 • De branchevereniging van een incassobureau is de Nederlandse Vereniging van Gecertificeerde Incassobureaus (NVI);

 • Elk aangesloten incassobureau onderwerpt zich aan een aantal voorwaarden vanuit de NVI;

 • Elk niet aangesloten incassobureau houdt zich aan hun eigen voorwaarden.

Wat mogen ze niet

 • Een incassobureau mag geen officiële documenten afgeven, zoals dagvaardingen. Alleen gerechtsdeurwaarders kunnen dagvaardingen afgeven;

 • Bij het versturen van een "concept dagvaarding" ziet het incassobureau er doorgaans uit alsof de gerechtsdeurwaarder of deurwaarder al is ingegrepen.
  Het verzenden van een concept dagvaarding maakt deel uit van de strategie van het incassobureau om u tot betaling te verplichten, maar de juridische status is niet zo goed als de dagvaarding van de gerechtsdeurwaarder. Het neemt je de verkeerde kant op en is daarom "nep" in termen van consumentenverenigingen;

 • Heeft u vragen over een claim, of heeft u “een reden” om deze te betwisten, dan kan het zijn dat het incassobureau geen aanmaningen meer mag geven. Dan moet het incassotraject worden opgeschort.

Incassoadvocaat, deurwaarder of incassobureau?

Benieuwd naar het verschil tussen een incassobureau, een deurwaarders en incassoadvocaten? Alle partijen kunnen u helpen bij het innen van openstaande facturen. Zij sturen aanmaningen naar uw debiteuren en eisen dat de onbetaalde vorderingen zo snel mogelijk worden betaald.

Deze drie begunstigden zijn echter niet hetzelfde. Hun inzamelingsmethoden, de kwaliteit die ze leveren en de middelen die kunnen worden ingezet, zijn heel verschillend.

Wat zijn ze dan precies?

 • Incassoadvocaat: Incasso advocaten zijn ook gespecialiseerd in incasso. Incassoadvocaten worden net als de deurwaarder beëdigd in de rechtbank voordat zij hun taak uitoefenen. Incasso-advocaten hebben meer juridische mogelijkheden dan deurwaarders.

 • Deurwaarder: De deurwaarder is een ambtenaar die ook betrokken is bij het innen van openstaande facturen. De deurwaarder werd beëdigd en aangesteld door de koning. De deurwaarder heeft meer juridische mogelijkheden dan het incassobureau.

 • Incassobureau: Een onderneming dat zich bezig houdt met incasso van facturen.

Incassobureau, deurwaarder of incassoadvocaat inschakelen

Heeft u nou debiteuren die niet betalen. Schakel dan een van de gerechtigde incasso personen in. Afhankelijk van uw situatie kunnen wij kijken wat het beste bij uw probleem past en wie u het beste kunt gebruiken.

Kijk vooral naar het feit of de debiteur een particulier of zakelijke wanbetaler is. Dit is mede belangrijk is de aan te stellen partij.

Incassobureau

Snel de juiste hulp nodig?

7 dagen per week, gratis geholpen.