1 filter
Sorteer op: Relevantie

Alimentatie advies nodig?

Er zijn twee vormen van alimentatie in Nederland. Zo maken wij onderscheidt tussen de volgende alimentaties:

  • Kinderalimentatie (de populairste van de twee)

  • Partneralimentatie

Alimentatie valt onder het personen- en familierecht.

Na het uit elkaar gaan zal blijken hoe de alimentatie zal uitkomen. Vooral zal blijken of u alimentatie betaalt of alimentatie ontvangt. Indien de ex partner na de scheiding niet genoeg heeft om voor de kinderen te zorgen zult u moeten bijdragen in de kosten.

Hoeveel partneralimentatie u krijgt hangt af van uw eigen vermogen in inkomen en dat van uw ex. Het is voor iedereen belangrijk om genoeg inkomsten te hebben. Indien u een kind van bijvoorbeeld 12 jaar oud heeft zult u samen afspraken moeten maken over een aantal zaken. Deze afspraken kunt u ook laten maken door een mediator.

Sinds Januari 2020 is het volgens de wet vastgesteld dat partneralimentatie nog maximaal 5 jaar duurt.

alimentaties

Wat is alimentatie?

Mogelijk moet u na de scheiding bijdragen aan het in stand houden van de opvoeding van uw kinderen en zorg van uw partner. Dit onderhoud wordt alimentatie genoemd. Deze alimentatie is een wettelijke onderhoudsplicht.

Kinderalimentatie

Als u gaat scheiden en er nemen minderjarige kinderen deel aan de scheiding, dan moet een van de ouders meestal alimentatie betalen. Als het kind niet genoeg inkomen heeft om zijn leven te onderhouden, vereist de wet dat het kind onderhouden dient te worden.

Kinderalimentatie wordt gebruikt om opleiding en verpleging te betalen, evenals sport en hobby's. Deze regeling geldt voor gehuwde en ongehuwde ouders. Om de kinderbijslag te bepalen, controleert de rechter de behoeften van de kinderen en de financiële draagkracht van de betaler.

Partneralimentatie

Partneralimentatie is een periodieke uitkering van de ene ex-partner aan de andere ex-partner. Het geld is bedoeld om de kosten van levensonderhoud te dekken. Immers, als een paar scheidt, kan de voorheen werkloze partner misschien niet in staat zijn om geld te verdienen of genoeg geld te verdienen om rond te komen.

Vervolgens heeft de ex-partner de verantwoordelijkheid om bij te dragen aan het levensonderhoud van zijn of haar ex. Naast echtscheiding gelden er ook onderhoudsverplichtingen voor beëindigde geregistreerde partnerschappen.

Alimentatie en belasting

Alimentatie wordt gezien als een inkomen waardoor er nog belasting over betaald dient te worden. Als alimentatie betaler valt er nog een deel teug te vragen van de belastingdienst.

Partneralimentatie betalen

Betaalt u alimentatie voor uw ex-partner? Dan kunt u de onderhoudskosten van deze partner aftrekken van uw belastingaangifte. Woont uw ex-partner in een woning die (gedeeltelijk) van u is? In dat geval kunt u ook een bepaald bedrag aan kosten van de alimentatie aftrekken.

Partneralimentatie ontvangen

Ontvangt u de partneralimentatie? Dan moet u dit als inkomen opnemen in uw belastingaangifte. Over deze inkomsten is nog geen belasting betaald. Mogelijk moet u voor de ondersteuning die u van uw partner heeft gekregen ook premie betalen van de zorgverzekeringswet.

Heeft u kinderen onder de 21? Krijg je hiervoor een ondersteuning? Dan hoeft u het bedrag aan alimentatie dat u heeft ontvangen niet op uw aangifte te vermelden. Kinderalimentatie is vrijgesteld van belasting.

Alimentatie berekenen

Alimentatie berekenen kan voor issues zorgen. Drie punten zijn hierbij belangrijk:

  • De kosten voor het verzorgen en opvoeden van kinderen, ook wel behoeften genoemd;
  • Gezamenlijke inkomen;
  • Het vermogen van beide ouders.

Dit bepaalt wat u moet bijdragen en wat u van uw partner moet betalen of krijgen.

Advocaat inschakelen met alimentatie ervaring

Kunt u geen overeenstemming bereiken over een alimentatie vergoeding, dan kunt u hulp inroepen. U kunt ervoor kiezen om een ​​mediator of een advocaat in te huren. Als u nog met elkaar kunt onderhandelen, kunt u het beste een mediator kiezen. Lukt dat niet, of sta je qua alimentatie lijnrecht tegenover elkaar, dan moet je een beroep doen op de hulp van een advocaat.

Voor het berekenen van de alimentatie heeft de advocaat financiële gegevens over u en uw ex nodig. Hij / zij vraagt ​​u om bepaalde documenten te verstrekken en zal contact opnemen met uw ex om de nodige documenten te bezorgen. Zodra deze zijn ontvangen, worden de alimentatie berekeningen uitgevoerd. Uw advocaat gaat voor u rekenen. Hij / zij zal zijn best doen om de alimentatie​​ berekening in uw voordeel te laten werken.

Kosten advocaat met alimentatie ervaring

De kosten voor een advocaat kunnen flink verschillen. Zo vraagt een advocaat al gauw tusen de 175 en 500 euro per uur, echter zal een jurist ongeveer 70 tot 140 euro per uur vragen.

Dit verschil komt mede door het feit dat een advocaat bij een erkend advocatenkantoor stage heeft gelopen. Een jurist heeft dat niet. Beide kunnen echter wel een universitaire graad in de rechten hebben.

alimentatie

Snel de juiste hulp nodig?

7 dagen per week, gratis geholpen.