1 filter
Sorteer op: Relevantie

Iedereen heeft recht op arbeids­recht

In de meeste arbeidsrelaties heeft u geen directe relatie met de juridische aspecten van de arbeidsovereenkomst. Er staan veel rechten (en plichten) in de Nederlandse wet die u misschien niet beseft. Vaak zijn deze niet bekend terwijl het u misschien wel interesseert.

Het is belangrijk om te weten wat uw rechten en plichten zijn. Helemaal wanneer u en uw werkgever het niet eens zijn. Het inhuren van een advocaat met verstand van arbeidsrecht kan u de juridische hulp bieden die u nodig heeft.

Het inhuren van een advocaat vertegenwoordigt niet noodzakelijk de belangen van werknemers. Zo kunnen werkgevers bij het onderhandelen over een nieuwe CAO ook professionele advocaten inhuren. Arbeidsrecht staat in het burgerlijk wetboek nog duidelijker aangeven.

Dit betekent dat het inhuren van een advocaat zeker niet alleen bij conflictbemiddeling betrokken is. Het arbeidsrecht omvat in principe alle juridische aspecten van werkgelegenheden, ontslagzaken en loonzaken. Hierbij behoort ook het opstellen en evalueren van het geldige CAO.

Wat valt er onder het arbeidsrecht?

Arbeidsrecht is een rechtsgebied waar alle wet- en regelgeving op het gebied van werk onder valt. In de praktijk komt het werk van advocaten neer op het behandelen en bemiddelen van conflicten.

Hiernaast zijn ook taken die vallen onder arbeidsrecht, het correct opstellen en beoordelen van juridische documenten erg belangrijk. De verschillende onderdelen van het arbeidsrecht zijn:

CAO optimalisatie
Opstellen en evalueren van individuele en collectieve arbeidsovereenkomsten.

Loongeschillen
Er kunnen veel redenen zijn voor loongeschillen binnen het arbeidsrecht. Bijvoorbeeld werkgevers die weigeren aanpassingswerk te verrichten omdat ze niet in de samenleving zijn opgenomen, of die tijdelijk geen loon kunnen betalen vanwege financiële behoeften.

Er kan ook controverse zijn over de pensioenregelingen van werknemers. Het arbeidsrecht geeft meer duidelijkheid hierover. Het arbeidsrecht regelt ten minste bij wet minimumloon

Ontslagrecht bij arbeidsrecht
Ontslagwetten omvatten wetten die werknemers en werkgevers beschermen in arbeidsovereenkomsten. De meeste wetten worden uitgevaardigd om werknemers meer bescherming te bieden.

Zo bepaalt de ontslagwet dat je vanaf 1 juli 2015, als je minimaal 2 jaar in dienst bent, recht hebt op een overbruggingsuitkering. In hetzelfde arbeidsrecht staat ook dat je niet kunt worden ontslagen.

Arbeidsovereenkomst volgens het arbeidsrecht
De wet definieert een arbeidsovereenkomst als een overeenkomst waarbij de ene partij (de werknemer) in dienst treedt van een andere partij (de werkgever) om loon te ontvangen tegenover te verrichtte arbeid.

In een arbeidsovereenkomst staat de belangrijkste afspraak over je baan. Andere namen van arbeidscontracten zijn: loondienst, arbeidscontract, arbeidsrelatie of betaalde arbeid. Met het oog op arbeidsrecht, is deze overeenkomst een overkoepelende factor voor de rechten van zowel werkgever als werknemer.

Aansprakelijkheid voor arbeidsongevallen binnen arbeidsrecht
De werkgever heeft de verantwoordelijkheid om aandacht te besteden aan arbeidsveiligheid. Daarom moet hij ongevallen op het werk zoveel mogelijk voorkomen. Als dit gebeurt, moet de werkgever aansprakelijk worden gesteld, tenzij hij kan bewijzen dat hij aan zijn zorgplicht heeft voldaan. In feite is dit niet gemakkelijk voor werkgevers.

Overige arbeidskwesties en conflicten
Hierbij kunt u denken aan schorsing, gewijzigde arbeidsrelatie door reorganisatie, UWV-procedures, etc.

Om bovenstaande redenen dient de werkgever toestemming van de werknemer of toestemming van UWV te verkrijgen. Overigens, als u akkoord gaat met ontslag, verliest u uw recht op een werkloosheidsuitkering niet. In vrijwel alle gevallen dient naast een geldige reden voor ontslag ook de opzegtermijn bekeken te worden.

De proefperiode is volgens een uitzondering: u kunt op elk moment opzeggen zonder opgaaf van reden. Dit geldt ook voor werknemers die de pensioen leeftijd hebben bereikt, of wanneer een tijdelijk contract afloopt. Er zijn ook andere redenen om een werknemer op staande voet te ontslaan, denk hierbij bijvoorbeeld aan een gepleegd misdrijf.

Als de werkgever toestemming krijgt van UWV, betekent dit niet dat u geen arbeidsrecht heeft op verweer. U mag en moet vergunningsaanvragen grondig onderzoeken. Hier kan een arbeidsrechtadvocaat sterk hulp bieden.

Wat zijn de taken van een arbeidsrecht­advocaat?

Arbeidsrechtadvocaten zijn altijd neutraal op het gebied van arbeidsrecht. Dit betekent dat professionele advocaten de belangen van werkgevers en werknemers kunnen bemiddelen. Hierbij worden ook de verhoudingen tussen een werkgever en werknemer geobserveerd.

Deze werkzaamheden omvatten het verlenen van juridische bijstand bij het aangaan van een arbeidsrelatie. Ook kan dit worden ingeschakeld bij een conflict binnen deze relatie.

arbeidsrecht arbeidsrechters

Wat kunt u als werknemer verwachten bij het inhuren van een advocaat?

Als algemene voorbereiding streven arbeidsrechtadvocaten ernaar om:

  • Uw situatie het best te begrijpen en te koppelen aan de normen volgens het arbeidsrecht.

  • Uw rechtspositie zo duidelijk mogelijk voor te leggen en de haalbaarheid van uw eisen en wensen in te schatten.

  • U uit te leggen hoe u deze situatie het beste kunt aanpakken (en de mogelijke kosten).

Zodra u het juridische proces ingaat met de juridische ondersteuning van een ingehuurde advocaat, zullen zij:

  • Namens u een schriftelijke mededeling opstellen en versturen (na uw goedkeuring).

  • De telefonische communicatie voor u uitvoeren.

  • Indien nodig programmadocumenten voorbereiden en indienen.

  • Uw arbeidsrecht vertegenwoordigen indien nodig bij de rechtbank.

Waarom een ​​arbeidsrecht­advocaat inhuren?

Bij ontslag, salarisgeschillen, arbeidsongevallen of andere vervelende situaties kan uw rechtspositie sterker zijn dan u denkt. Arbeidsrechtelijke wetgeving is echter een complex juridisch veld en als leek heeft u zeker juridische hulp nodig.

Bovendien kan (een deel ) van rechtsbijstand worden verhaald op de werkgever, wanneer deze een vrijwillige vergoeding weigert.

Bij een conflict heeft het inhuren van een advocaat veel belangrijke voordelen voor u.

  • Over arbeidswetten kan goed worden onderhandeld, dus procedures zijn meestal niet vereist. Dit is niet alleen beter voor jou, maar de werkgever werkt ook graag mee.

  • U kunt onder gunstiger voorwaarden een betere ontslagregeling maken en / of een hogere ontslagvergoeding. Bij de onderhandeling kan de advocaat argumenten in uw voordeel vinden, zodat u niet aan uzelf denkt.

  • Als u wordt ontslagen, voer dan juridische bemiddeling uit om u een grotere kans op een werkloosheidsuitkering te geven. Als u wordt ontslagen, verklaart UWV direct dat u zonder verdediging ernstig werkloos zal zijn. Zelfs als beide partijen het erover eens zijn, moet de overeenkomst legaal zijn, zodat u van een werkloosheidsuitkering kunt genieten.

Wat kost een arbeidsrechtadvocaat?

De kosten van een jurist die ervaring heeft in arbeidsrecht, ligt ongeveer tussen de 80 tot 140 euro per uur, terwijl de prijs van een arbeidsrechtadvocaat ongeveer 175 euro tot 500 euro per uur bedraagt.

Dat kan enorm schelen, niet alleen bij arbeidsrecht. Een deel van de reden is het onderwijs: een advocaat heeft een universitaire rechtenstudie afgerond, verder heeft de advocaat stage gelopen bij een erkend advocatenkantoor.

Hoe meer ervaring, des hoger het honorarium van de advocaat. Daarom is het veel goedkoper om een ​​jurist in te huren. In het vakgebied waar juristen doorgaans zeer breed zijn, specialiseren advocaten zich meestal in een specifiek gebied. Door te kiezen voor een advocaat met passende ervaring in het arbeidsrecht, kies je voor kwaliteit.

Snel de juiste hulp nodig?

7 dagen per week, gratis geholpen.