1 filter
Sorteer op: Relevantie

Consumentenrecht is er ook voor u

U vraagt ​​zich misschien af ​​waarom er speciale regels voor consumenten zijn gemaakt. Dit houdt verband met het feit dat wanneer er een overeenkomst wordt bereikt met een professional, de consument meestal de "zwakke" is.

De meeste wettelijke regels van het consumentenrecht zijn bedoeld om de consument meer bescherming te bieden. Ze zijn vooral van toepassing op de relatie tussen consumenten en beroepsorganisaties. Het huidige consumentenrecht komt grotendeels tot stand onder invloed van de Europese Unie.

Consumentenrecht hulp Consumentenrechten.jpg

Wat is het consumentenrecht

Consumentenrecht bestaat om consumenten te beschermen. Er zijn veel rechten en plichten die nodig zijn. Consumenten zijn tenslotte de 'zwakken' die afspraken maken met professionele verkopers.

Het probleem kan op veel manieren optreden. Misschien voelt u zich overweldigd door de telemarketeer, dus heeft u iets gekocht waar u spijt van heeft, of als gevolg daarvan viel de mooie kleding bijna uit elkaar na één wasbeurt. Gelukkig zijn voor deze situaties goede oplossingen te vinden dankzij het consumentenrecht.

Waar zijn de regels van het consumentenrecht te vinden?

Aangezien het consumentenrecht een breed scala aan gebieden bestrijkt, bestrijkt de regelgeving ook verschillende wetten. Bijvoorbeeld het Burgerlijk Recht, de Telecommunicatiewet en de Algemene Verordening Gegevensbescherming. De meeste regels van het consumentenrecht zijn verplicht: afwijkingen zijn niet toegestaan.

Autoriteit consument en markt

Vóór 1 april 2013 was de Consumentenautoriteit de toezichthouder van de overheid op het gebied van consumentenzaken en consumentenrecht. Per 1 april 2013 is er een nieuwe directeur benoemd voor het consumentenrecht: de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

ACM bestaat uit de Consumentenautoriteit, de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA). Consumenten kunnen gratis advies en informatie inwinnen over het consumentenrecht bij ACM. Ook kunnen zij klachten over bedrijven die het consumentenrecht overtreden melden bij de ACM.

Rechten en plichten van het consumentenrecht

Als consument bent u verplicht de afgesproken prijs te betalen en moet de verkoper u passende producten leveren. Dat wil zeggen, een product dat voldoet aan alle eisen die u er bij normaal gebruik binnen een bepaalde tijd aan kunt stellen. Als er regels zijn op het moment van aankoop, zijn er speciale eisen. Dit noemen we garantie.

Bedenktijd

Het is goed om te weten dat u als consument 14 dagen bedenktijd heeft tijdens het telefoneren en online winkelen, maar ook om op straat of aan de deur te winkelen. Als u misschien te snel heeft geantwoord, kunt u het product binnen 14 dagen retourneren of annuleren.

Vervolgens moet de verkoper uw geld terugbetalen. Voor boodschappen op straat of aan de deur gelden nog wel aanvullende regels en moet het aankoopbedrag hoger zijn dan 50 euro.

Dit is allemaal opgenomen in de wetgeving van het consumentenrecht

Wettelijke garantie

Als u een product koopt, kunt u de kwaliteit als goed beschouwen. Als het product defect is, moet het kosteloos worden gerepareerd of vervangen. Geld kan ook worden terugbetaald.

In Nederland geldt geen wettelijke garantieperiode. Dit komt doordat het ene product een langere levensduur heeft dan het andere. Een wasmachine gaat bijvoorbeeld langer mee dan een paar schoenen. Gaat de wasmachine binnen zes maanden kapot, dan kunt u zeggen dat het een defect product is, dit valt onder de wettelijke garantie.

Het is belangrijk om te weten dat het probleem met het product niet uw schuld kan zijn. Als u het normaal draagt/gebruikt, heeft u geen recht op gratis reparatie. Dan is het gewoon slijtage van het product.

Verwachtingen van product

Maar wat u daadwerkelijk kunt verwachten van de aankoop, hangt van veel factoren af:

  • Informatie van de verkoper of advertentie (als de verkoper aangeeft dat de batterij de hele dag mee gaat, moet hij ook de hele dag meegaan)
  • Merk
  • Prijs
  • Of het product nu nieuw of oud is.

Ondeugdelijkheid van een product

Het product is niet goed in de volgende situaties:

  • Het is niet compleet
  • Het is beschadigd
  • Het is kapot of werkt niet
  • U kunt de door de verkoper of fabrikant beloofde handeling niet uitvoeren.

Als er een probleem is met de goederen die u heeft gekocht, en het is binnen 6 maanden na de aankoop opgetreden, moet de verkoper bewijzen dat het uw eigen schuld is. Bijvoorbeeld omdat u het product niet correct heeft gebruikt. Als u na 6 maanden een defect ontdekt, moet u bewijzen dat het niet uw schuld is en het wordt veroorzaakt door het product.

Verkopersgarantie of fabrieksgarantie

Soms is er een extra garantieperiode. Dit is de fabrieksgarantie of de verkopersgarantie. Deze aanvullende garantie wordt bepaald door de fabrikant of verkoper en is geldig voor een bepaalde periode. Bijvoorbeeld een jaar.

Mocht er tijdens deze periode (zelfs na 6 maanden) iets met het product gebeuren, dan kunt u ook aanspraak maken op deze garantie. Op het garantiecertificaat staat nauwkeurig vermeld op welke rechten u recht heeft. Als er een probleem is, zal de verkoper altijd een oplossing voorstellen in plaats van de fabrikant.

Geen bonnetje meer?

Na aankoop krijgt u altijd een aankoopbewijs. In de winkel ontvangt u een ontvangstbewijs en als u goederen via internet bestelt, ontvangt u een paklijst. Mocht u deze kwijtraken, dan kunt u met uw bestelnummer een nieuwe bestelling aanvragen, zoals een online bestelling.

Wanneer u een betaalpas gebruikt om een ​​product in een winkel te betalen, kunt u de bon soms opnieuw afdrukken op basis van de datum, het exacte bedrag en mogelijk het bankafschrift.

Als u het defecte product naar de winkel wilt retourneren, kunt u ook proberen te bewijzen dat u het product in deze winkel op een andere manier heeft gekocht. Als u met de pinpas of via internet heeft betaald, kunt u een bankafschrift gebruiken als bewijs, als daarop staat waar u zich bevindt, op welke datum en tegen welke prijs.

Indien u een product of dienst hebt gekocht kunt u dit binnen een bepaalde termijn vaak ruilen. Mocht u na deze termijn nog iets willen ruilen zal het lastig zijn tot een oplossing te komen.

Hulp inschakelen binnen het consumentenrecht

Als u te maken heeft met schade, productaansprakelijkheid of contractbeëindiging, neem dan contact op met AdvocaatHulp. Onze advocaten hebben jarenlange ervaring in het consumentenrecht en kunnen u in dergelijke situaties adviseren.

Daarnaast kunnen onze advocaten u ook helpen bij geschillen op het gebied van consumentenrecht.

Naast juridische bijstand kunt u bij AdvocaatHulp ook een mediator inhuren voor het consumentenrecht. Wanneer u gebruik maakt van een van onze mediators, zit u met twee (of meer) deelnemers. Onze bemiddelaar zal alle betrokken partijen op een eerlijke en neutrale manier informeren.

Het doel hiervan is om acceptabele afspraken te maken die voor beide partijen effectief zijn. Er vinden verschillende gesprekken plaats tussen de twee partijen en AdvocaatHulp zorgde ook voor een vlotte communicatie tussen de twee partijen.

U kunt contact opnemen met ons via het contactformulier op onze website. Wij zijn 24/7 telefonisch bereikbaar voor u voor advies rondom het consumentenrecht.

Met de huidige coronacrisis is online aankopen de aanrader, mocht u toch naar een fysieke winkel gaan, koop op afstand.

Consumentenrecht Consumentenrechten .jpg

Snel de juiste hulp nodig?

7 dagen per week, gratis geholpen.