1 filter
Sorteer op: Relevantie

Hoe een echtscheidingsadvocaat u kan helpen

Juridisch gezien is de gehele afhandeling van een echtscheiding onmogelijk zonder een advocaat in te schakelen. In termen van vermogensverdeling en totstandkoming van overeenkomsten kunnen professionele echtscheidingsadvocaten u hier aan de arm nemen en een zo goed mogelijk een eigen bijdrage leveren

De echtscheidingsadvocaat is ook degene die bij de rechtbank een verzoekschrift tot echtscheiding indient. Er zijn veel factoren die bepalen welke geschikte echtscheidingsadvocaat u moet kiezen en wat deze persoon moet doen.

echtscheidingsadvocaat

Wat doet een echtscheidings­advocaat?

Echtscheiding maakt deel uit van het personen- en familierecht.

In complexe situaties kunnen veel dingen werken. Als een of beide partners een eigen bedrijf of grote hoeveelheden bezittingen in het huwelijk hebben, kan dit gecompliceerde financiële situaties omvatten. Zeker als er huwelijkse voorwaarden zijn vastgelegd is een eigen advocaat geen overbodige luxe.

Bovendien moet er samen met uw partner een ouderschapsplan worden overeengekomen, en als een kind uit een huwelijk wordt geboren, kan alimentatie vereist zijn. De echtscheidingsadvocaat kan de partner (of één van hen) hierin begeleiden.

Gezamenlijk of apart?

Beide partijen willen uiteraard dat de scheiding soepel verloopt. Een juridische strijd (algemeen bekend als de "vechtscheiding") zal altijd duurder zijn. Helaas komt dit in de praktijk vaak voor.

Als de ex-partners niet meer met elkaar tot overeenstemming kunnen komen, moeten ze apart een advocaat inschakelen. Na jaren samen met uw partner tafel en bed te hebben gedeeld zal het geregistreerd partnerschap door een scheiding van tafel worden gehaald, dan is samen een advocaat nemen niet verstandig.

De echtscheidingsadvocaat (ook wel familierechtadvocaat genoemd) behartigt de belangen van een van de partners en treedt alleen op namens die partij.

advocaat echtscheiding

In veel gevallen zullen twee echtscheidingsadvocaten met elkaar onderhandelen over echtscheidingsregelingen. Als er geen overeenstemming kan worden bereikt, worden deze punten aan de rechtbank voorgelegd.

Ook in de procedure behartigt de echtscheidingsadvocaat alleen de belangen van zijn cliënt. Zodra de partners verwachten dat ze in redelijke harmonie met elkaar kunnen opschieten, kunnen ze gezamenlijk een echtscheidingsadvocaat kiezen.

3 belangrijke voordelen van een gezamenlijke echtscheidingsadvocaat:

  • Het is vele malen voordeliger
  • Het gehele scheidingsproces gaat een stuk sneller
  • Het is makkelijker om gezamenlijke afspraken te maken in een overlegstructuur omdat ze niet tegenover elkaar maar naast elkaar staan.

Schriftelijke vastlegging

Alle afspraken rondom echtscheidingen worden schriftelijk vastgelegd in de echtscheidingsovereenkomst. Denk hierbij aan zaken als de ondersteuning van de partner, de ondersteuning van de kinderen, de overeenkomst met betrekking tot de woning, de verdeling van de woning en de financiële afwikkeling.

Als minderjarige kinderen deelnemen aan een echtscheiding, moet naast de echtscheidingsovereenkomst ook een ouderschapsplan worden ontwikkeld. Nadat de twee ex-partners deze overeenkomsten hebben ondertekend, dient de echtscheidingsadvocaat een eenzijdig verzoek in bij de rechtbank.

echtscheidingsadvocaat

Taken van een echtscheidings­advocaat

  • Als het niet duidelijk is, kennis delen over wettelijke regels en procedures op het moment van scheiding;
  • Een of beide partners vertegenwoordigen in een echtscheidingsconvenant waarbij de co-partners niet tot overeenstemming kunnen komen;
  • Echtscheidingsovereenkomsten en ouderschapsplannen opstellen en / of controleren waarin alle overeenkomsten kunnen worden beschreven;
  • Dien het verzoek tot echtscheiding in bij de rechtbank.

Wat kost een echtscheidings­advocaat?

Het belangrijkste wat u moet weten is dat het in Nederland momenteel nog verplicht is om een echtscheidingsadvocaat in te huren. Daarom is het van groot belang dat u de juiste advocaat vindt voor uw unieke situatie. Bij Advocaathulp helpen wij u graag bij het zoeken van de perfecte match.

Gemiddelde zijn de kosten van een advocaat tussen de 175 en 500 euro per uur. De uiteindelijke prijs is dus afhankelijk van hoe groot de zaak is en hoeveel ervaring de advocaat heeft. Hoe meer ervaring de advocaat heeft hoe duurder zijn uurtarief.

Heeft u hulp nodig bij het zoeken van een familierecht advocaat of echtscheidingsadvocaat? Of heeft u een advocaat nodig voor een gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding mediation? Dien nu een vrijblijvende aanvraag in en we nemen zo snel mogelijk contact op!
e gehele

Snel de juiste hulp nodig?

7 dagen per week, gratis geholpen.