1 filter
Sorteer op: Relevantie

Heeft u recht op gesub­sidieerde rechtsbijstand?

Stel dat u een juridisch probleem hebt waarbij u de hulp nodig heeft van een advocaat, jurist of mediator, maar u kunt deze hulp financieel niet veroorloven. De Raad van Rechtsbijstand kan dan gesubsidieerde rechtsbijstand voor u regelen. Dit wordt ook wel een 'toevoeging' genoemd.

toevoeging gesubsidieerde rechtsbijstand

Wat houdt een toevoeging in?

Wanneer u dus gebruik maakt van gesubsidieerde rechtsbijstand heet dit een toevoeging. Dit betekend dat een deel van de kosten voor de advocaat, jurist of mediator worden betaald door de overheid.

Er blijft altijd een deel over wat zelf betaalt moet worden, de eigen bijdrage. Afhankelijk van het inkomen wordt de eigen bijdrage bepaald. Klik hier voor meer over de eigen bijdrage.

Soorten gesubsidieerde rechtsbijstand

Toevoegingen zijn er in drie variaties:

  1. Mediation
    Bij deze vorm proberen beide partijen door middel van onderlinge samenwerking tot een oplossing te komen. Dit wordt gedaan onder begeleiding van een mediator die gezamenlijk door beide partijen is gekozen.

  2. LAT (Lichte advies toevoeging)
    Het is soms mogelijk dat een advocaat uw probleem binnen 3 uur kan verhelpen. In dit geval heeft de advocaat de mogelijkheid om een lichte advies toevoeging aan te vragen.

  3. Regulier
    Wanneer er simpelweg meer tijd nodig is voor de advocaat om de zaak af te ronden of als er een (nieuwe) procedure in gang moet worden gezet wordt een reguliere toevoeging aangevraagd.

Hoe vraagt u gesubsidieerde rechtsbijstand aan?

Het is niet mogelijk om zelf gesubsidieerde rechtsbijstand aan te vragen. De Raad voor Rechtsbijstand regelt de gesubsidieerde mediation. Allereerst wordt er berekend of uw inkomen en vermogen binnen de inkomensgrenzen valt voor het aanvragen van de gesubsidieerde rechtsbijstand.

Heeft u de aanvraag gedaan dan doet de Raad op basis van de wet op rechtsbijstand (Wrb) uitspraak en geeft u toestemming voor het gebruik van gesubsidieerde mediation en rechtsbijstand. Het kan ook zijn dat de aanvraag wordt afgekeurd. Het juridisch loket biedt alle informatie voor burgers omtrent dit onderwerp. Of we adviseren u gebruik te maken van www.rechtsbijstand.nl.

Snel de juiste hulp nodig?

7 dagen per week, gratis geholpen.