1 filter
Sorteer op: Relevantie

Wat valt er onder rechtsbijstand?

In feite is rechtsbijstand niets meer dan het oplossen van juridische problemen. Twee elementen zijn belangrijk: juridische kennis verstrekken en financiële verlichting bieden.

In sommige gevallen is de algemene juridische kennis van de wet voldoende om u te helpen. Soms is gedetailleerde kennis op juridisch gebied vereist, of is procesvoering door een advocaat vereist. Het is niet verrassend dat de kosten zullen stijgen naarmate de vereiste kennis meer gespecialiseerd wordt.

Onze samenleving is steeds complexer geworden, met steeds meer regels en wetten. Bijna iedereen krijgt vroeg of laat met juridische kwesties te maken. Dan is het misschien goed om een ​​rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Omdat er veel kennis en ondersteuning is, zijn er kosten. Er zijn veel soorten rechtsbijstandverzekeringen en de opties en prijzen stijgen.

jurist rechtsbijstand.jpg

Gesubsidieerde rechtsbijstand

Als uw inkomen en vermogen nog binnen de door de overheid gestelde grenzen vallen, komt u in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Als u deze aanvraagt doet de Raad hier uitspraak over. Hierdoor hoeft u slechts beperkte eigen bijdragen aan de advocaat te betalen. Bovendien innen advocaten een deel van de vergoedingen bij het Bureau voor Rechtsbijstand.

De Raad voor rechtsbijstand regelt de gesubsidieerde rechtsbijstand. Dit doet de Raad op basis van de Wet op de Rechtsbijstand (Wrb). De Raad regelt de gesubsidieerde mediation en rechtsbijstand voor hen die raad op basis van de wet nodig heeft maar deze niet zelf kan veroorloven.

Als uw inkomen (inclusief vakantietoeslag, totaal maandinkomen van ongeveer 2.930 euro) of vermogen (20.661 euro) niet binnen de grenzen valt, betaalt u zelf de advocaatkosten. In dat geval kan een rechtsbijstandverzekering nuttig zijn, maar voordat u besluit deze verzekering af te sluiten, bekijk de voor- en nadelen van een rechtsbijstandverzekering.

U kunt meer lezen over gesubsidieerde rechtsbijstand op deze pagina.

Uitkomsten van rechtsbijstand

Er zijn eigenlijk twee vormen van gewenste uitkomsten bij rechtsbijstand: u wilt een morele genoegdoening op wat u is aangedaan of u wilt een financiële genoegdoening. U moet zich altijd goed afvragen of het u een lange vermoeiende procedure waard is om uit te voeren. Het is namelijk ook niet altijd zo dat u de uiteindelijke winnaar zal zijn van het proces.

Het aangaan van het proces door middel van een klachtbrief gaat eenvoudig en kost geen tijd maar het inschakelen van advocaten of mediator wel. Vraag uzelf af of dat het waard is en of u er genoeg uit kunt halen. Bedenk ook vooraf wat u gaat doen indien u geen positief eindresultaat behaald.

Rechtsbijstand­verzekering

Het is mogelijk om u te dekken tegen (onverwachte) juridische kosten middels een rechtsbijstandverzekering. Dit is een verzekering die u dekt tegen de meeste voorkomende juridische conflicten. Om een goede aansluiting op uw wensen te vinden moet u zoveel mogelijk rechtsbijstandverzekering vergelijken als mogelijk.

Bij het afsluiten hiervan moet u letten op deze twee dingen:

1. Dekkingsgebied (modules)

De ondersteuningsmodules bij arbeidsgeschillen zijn vooral geschikt voor betaalde banen, terwijl zelfstandigen deze modules niet kunnen gebruiken. U moet een tijdje wachten om deel te nemen aan een verzekering (als er al conflicten zijn, vermijd dan registratie).

Omgekeerd kunnen bepaalde onderwerpen worden uitgesloten van verzekering, zoals arbeidsgeschillen. Als u werkloos of gepensioneerd bent, zou dat geen probleem moeten zijn. Mocht u echter onterecht worden ontslagen als werknemer, dan heten wij u van harte welkom voor inhoudelijke en financiële ondersteuning. Bekijk onze pagina over arbeidsrecht voor meer informatie.

Er zijn verschillende onderdelen waarvoor u zich kunt dekken, deze worden vaak gebundeld:

Verkeer
Iedereen is verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Het kan daarnaast verstandig zijn om als aanvullende verzekering een rechtsbijstandverzekering aan te schaffen. Hierbij heeft u een dekking voor bijstand bij het verhalen van uw schade bij de tegenpartij in geval van een ongeluk of u heeft zelf een ongeluk veroorzaakt.

Als u zich veel in het verkeer begeeft of bijvoorbeeld vaak met uw gezin op pad bent is de rechtsbijstandverzekering auto de perfecte uitkomst. Hierbij dekt u uw familieleden in allerlei situaties. Ook wanneer u (of partner of kind) bijvoorbeeld wandelend of fietsend in het verkeer bij een ongeluk betrokken raakt. Deze module gaat na afsluiten direct in!

Consumenten en wonen
Met deze module krijgt u juridische hulp en advies als u in conflict bent met gemeenten, banken of reisbureaus. Of als je een aankoop doet bij een (online) winkel en niet geleverd krijgt. Ook ontvangt u hulp wanneer het blijkt dat er verborgen gebreken in uw net aangekochte huis blijken te zitten.

Heeft u bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine gekocht en is er een conflict met de verkoper over reparatie en garantie voorwaarden? De module consumenten en wonen zorgt voor de juiste rechtsbijstand en advies. Deze module gaat meestal pas 3 maanden na het afsluiten in.

Werken en inkomen
Het kan zijn dat u wordt ontslagen of er is onenigheid ontstaan over uw uitkering. Voor deze situaties kan de rechtsbijstand module werken en inkomen u juridische hulp verlenen. U heeft bijvoorbeeld een conflict op het werk of er ontstaat een meningsverschil met uw baas over uw inkomen. Hierbij kan een jurist u goed ondersteunen.

Voor deze module geld vaak ook een wachttijd van 3 maanden. U kunt dus geen hulp verhalen als u deze dekking afsluit terwijl u al op de hoogte bent van mogelijke aanstaande problemen.

Vermogen en fiscaal
Met deze module ontvangt u hulp en advies bij een conflict met de Belastingdienst, gemeente of andere overheid met betrekking tot beleggen en belasting. Het kan zijn dat u bijvoorbeeld een bezwaarschrift in heeft gediend die afgewezen is. Als u deze module aan heeft kan een jurist u adviseren en bijstaan om uw bezwaarschrift te ondersteunen.

Het duurt bij deze module ook in de meeste gevallen 3 maanden voordat deze actief is.

Medisch
U wilt er eigenlijk niet over nadenken maar het kan wel voorkomen. Tijdens een behandeling van een arts ontstaat er door een fout letselschade, wat kunt u hiertegen doen? Of u ervaart psychische problemen door het toedoen van iemand anders. Hier kunt u zich juridisch bij laten ondersteunen en met deze module heeft u de kosten die hierbij gebaat zijn gedekt.

De ingangsdatum van deze module is bij verschillende partijen anders.

ik zoek rechtsbijstand.jpg

2. Maximale vergoeding

Een franchise (limiet) is meestal van toepassing. Uw zaak wordt alleen in behandeling genomen als het schadebedrag hoger is dan het eigen risico. Is het claimbedrag laag, dan wordt uw zaak niet in behandeling genomen omdat het belang van de zaak dan te laag is. Controleer of het overlapt met andere verzekeringen (zoals rechtsbijstandsverzekeringen voor verkeer).

Een andere beperking kan zijn dat alleen eigen advocaten of juristen ondersteuning bieden, dus er kunnen dan geen externe deskundigen worden geraadpleegd.

Er is maar een beperkte aantal bedrijven die een rechtsbijstandverzekering onderbrengen of uitvoeren. Dit komt omdat het een erg specialistisch gebied is en de Europese wetgeving bepaalt welke bedrijven wel en niet deze verzekeringen mogen verkopen.

Vooruitbetaalde rechtsbijstand

U kunt als alternatief van verzekeren ook uw juridische hulp op voorhand inkopen, dit wordt ook wel prepaid rechtshulp genoemd. In dit geval is er duidelijk dat u van te voren weet wat voor kosten het proces met zich mee gaat brengen waardoor u de juridische kosten alvast kan betalen. Indien uitgebreider proces nodig is, pas op, er moeten dan nieuwe kosten worden gerekend.

Waarom vooruitbetaalde rechtsbijstand?

Als alleenstaande geeft u jaarlijks ongeveer 250 euro uit om een ​​complete rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Als gezin al snel meer dan 300 euro. U kunt het goedkoper maken door bepaalde modules weg te laten of door te kiezen voor basispakketten. Maar ja, je bent hier nog elk jaar door geobsedeerd, en je weet niet of en wanneer je zo'n beleid nodig hebt. De algemeen verzekerde maakt maar eens in de tien jaar gebruik van zijn rechtsbijstandverzekering.

Juist voor die consumenten die niet gebonden willen zijn aan de bestelstructuur maar alleen willen betalen wanneer ze er gebruik van maken, bieden steeds meer traditionele verzekeringsmaatschappijen juridische bijstand op aanvraag. Juridische dienstverlening voor cliënten zonder rechtsbijstandsverzekering.

Voordelen

Er zijn een aantal voordelen aan vooruitbetaalde rechtsbijstand:

  • Er zit geen abonnement op dus geen maandelijkse kosten.
  • Er zit geen eigen risico of franchise op. En je hebt geen wachttijden.
  • Er is van te voren in te schatten hoeveel kosten u gaat maken.
  • Het is mogelijk om met een lopend proces in te stappen.
  • Het is mogelijk om gezamenlijk met een expert een contract door te spreken.
  • Er kan tussentijds worden uitgebreid naar een duurder pakket.

Nadelen

Vooruitbetaalde rechtshulp heeft ook een aantal nadelen:

  • In de meeste gevallen kan je alleen voor geschillen met betrekking tot wonen of aankopen bij aanbieders terecht of als je met je werkgever komt.
  • Extra kosten zijn voor eigen rekening. (Griffierecht, inschakelen experts, etc.)
  • Er komt geen advocaat bij te pas, enkel een jurist gespecialiseerd in het betreffende vakgebied.

rechtsbijstand aanvragen.jpg

Hoe gaat het in zijn werk?

Bij het eerste gesprek (vaak een gratis intake) wordt een inschatting gemaakt van het probleem. Indien de jurist denkt dat het een zaak kan worden volgen er twee mogelijkheden: er wordt enkel een juridisch advies gegeven (met een officiële brief of e mail op maat), of het proces moet doorgezet worden en er moeten vervolgstappen worden genomen, zoals bijvoorbeeld onderhandelingen.

In de meeste gevallen stopt de hulp als al het bij de rechtbank aan komt, echter kan de hulp ook verder worde verstrekt bij bijvoorbeeld de kantonrechter voor het voeren van een procedure. Echter, indien een advocaat verplicht wordt (echtscheiding, consumentenkwesties- en kredieten, adoptie) moet deze zelf worden ingeschakeld en betaald worden.

Privé en zakelijke rechtsbijstand

Er is een duidelijk verschil tussen een rechtsbijstandsverzekering die als particulier is aangeschaft en een verzekering die als bedrijf is aangeschaft. Vooral zelfstandigen moeten ervoor zorgen dat ze de juiste verzekeringen afsluiten, want de grens tussen werk en privé is voor hen niet altijd even duidelijk.

Mensen werkzaam in de creatieve industrie, zoals musici, hebben in ieder geval een zakelijke verzekering nodig. Let op de volgende uitzonderingen: diverse zakelijke verzekeringen sluiten intellectuele eigendomsconflicten uit. Dit omvat octrooirecht, merkenrecht en auteursrecht. Meestal zijn geschillen over merknamen en domeinnamen gedekt.

Advies nodig op het gebied van rechtsbijstand?

Heeft u na het lezen van deze pagina nog hulp nodig of vragen heeft u met betrekking tot rechtsbijstand op het gebied van personen- en familierecht, bestuursrecht, ondernemingsrecht, strafrecht of goederenrecht? Neem vrijblijvend contact op met Advocaathulp en via onze professionals brengen wij u in contact met de beste specialist bij u in de buurt!

Snel de juiste hulp nodig?

7 dagen per week, gratis geholpen.