1 filter
Sorteer op: Relevantie

Huiselijk geweld moet u melden

Huiselijk geweld komt helaas veel voor in Nederland. Van vernedering en verwaarlozing tot seksueel geweld. De impact op het gezin is aanzienlijk. Vaders, moeders, kinderen en het hele gezin lijden. De politie wil uiteraard maar één ding doen: zorgen dat iedereen veilig thuiskomt.

Hun werk varieert van situatie tot situatie. Als zij op een adres aankomen en het is noodzakelijk om direct in te grijpen, dan doen zij dat. Zij stellen feiten vast, onderzoeken criminele handelingen en coördineren behandelingsmethoden zij partners.

Huiselijk geweld huiselijk.jpg

Wat is huiselijk geweld?

Huiselijk geweld verwijst naar geweld gepleegd door een partner, ex-partner, familielid, vriend of vriendin. Dit kan fysiek, seksueel en emotioneel geweld zijn. Kindermishandeling en ouderlijk geweld zijn ook vormen van huiselijk geweld. Iemand uithuwelijken of iemand dwingen te trouwen zijn ook vormen van huiselijk geweld.

Hoe vaak komt huiselijk geweld voor?

In Nederland komt maandelijks een kind of volwassene om het leven als gevolg van huiselijk geweld. De politie registreert jaarlijks ongeveer 84.000 incidenten met huiselijk geweld. In feite is de incidentie van huiselijk geweld veel hoger. Vanwege de vernedering, angst en afhankelijke status van de innerlijke sterkte van de mensen, hebben de betrokkenen niet alle gevallen van huiselijk geweld gemeld.

Te maken gehad met huiselijk geweld?

Als u te maken heeft met huiselijk geweld, zijn er enkele stappen die u op elk moment kunt nemen. Of het nu over uzelf gaat of over iemand anders. Of u nu twijfelt of zeker bent. Het delen van uw zorgen is een belangrijke eerste stap. Op www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl leest u meer over het signaleren van signalen en het aanspreken daarvan.

Wat kan ik doen?

Het belangrijkste advies is:

  • Direct gevaar? Bel 112!
  • Kies vertrouwenspersonen. Ga om met mensen die u kent en praat met mensen om u heen (zoals familie of vrienden). Dit kan moeilijk zijn, maar om deze situatie te veranderen, is de enige oplossing erover te praten
  • Vraag "Veilig Thuis" om advies. Neem contact op met "Veilig Thuis" en geef aan dat u vanwege uw gezinssituatie hulp nodig heeft. Ze bepalen de situatie en evalueren de veiligheid, zodat de juiste hulp kan worden ingezet. Als er sprake is van een strafbaar feit, zal Veilig Thuis in overleg treden met de politie om de mogelijkheid te onderzoeken. Als u zich zorgen maakt over anderen, kan veilig thuis u ook van advies voorzien. U kunt anoniem advies inwinnen of huiselijk geweld melden.
  • Heeft u advies of hulp nodig? Bel Veilig Thuis op 0800-2000. Dit nummer is gratis en 24/7 beschikbaar. De website van Veilig Thuis is: www.veiligthuis.nl
  • Kunt u geen contact opnemen met "Veilig Thuis"? Omdat de dader bijvoorbeeld altijd in de buurt is, kunt u voor hulp ook bij de apotheek terecht. Bij het mondeling doorgeven of schrijven van het codewoord "Masker 19", moet u altijd stappen ondernemen om hulp te zoeken. De apotheker neemt dan contact op met Veilig Thuis, of bij ernstig risico 112. Ook al is de dader van het huiselijke geweld in de buurt. Automatisch gebruik van codewoorden betekent dat u het recht heeft om gegevens te delen met "Veilig Thuis".
  • Doe aangifte of meld uzelf bij de politie. In de meeste gevallen zullen zij "Veilig thuis" op de hoogte stellen van uw melding, zodat de gepaste hulp kan worden gestart.
  • In sommige gevallen raden we u aan een aangifte in te dienen. Het is begrijpelijk dat veel slachtoffers van huiselijk geweld vragen hebben over aangifte van misdrijven. Maar soms is het belangrijk om aangifte te doen, zodat de politie meer mogelijkheden heeft om misdrijven te onderzoeken en geweld te stoppen. Het slachtoffer kan zelf aangifte doen. Anderen kunnen ook namens het slachtoffer aangifte doen.

Wat kunnen de gevolgen zijn van huiselijk geweld?

Rechtzaak naar aanleiding van huiselijk geweld

Als het huiselijk geweld gestraft moet worden, zal de politie het onderzoeken. Als zij de dader van geweld arresteren, gaat diegene met hen mee naar het politiebureau. De politie doet verder onderzoek naar het geweld en eventuele strafbare feiten. De officier van justitie besluit diegene voor de rechtbank te dagen of naar huis te laten gaan met een dagvaarding.

Huisverbod naar aanleiding van huiselijk geweld

De burgemeester kan een huisverbod opleggen, zodat geweldplegers niet meer de woning binnen mogen. U kunt ook een dwangbevel opleggen op basis van de signalen van mensen in uw omgeving.

Gevangenisstraf naar aanleiding van huiselijk geweld

Daders van huiselijk geweld kunnen worden vervolgd en kunnen worden opgesloten. Bij mishandeling kunnen de boetes voor gezinsleden zelfs stijgen.

Geen aangifte gedaan naar aanleiding van huiselijk geweld

Geen verklaring ingediend? De politie werkte samen met het Openbaar Ministerie om de zaak formeel te vervolgen. Dit betekent vervolging zonder slachtofferaangifte.

Huiselijk geweld huiselijk.jpg

Ik maak me zorgen, wat kan ik doen?

Maakt u zich zorgen over de mensen om u heen en wilt u weten of deze persoon slachtoffer is van huiselijk geweld? Hieronder staan enkele punten waaraan u huiselijk geweld kunt herkennen

Hoe herken ik huiselijk geweld?

slachtoffer:

  • Behandelt hun partner met nederigheid / minachting;
  • Duidelijk bang voor partner;
  • Er is bijna geen contact met anderen, ook niet met familieleden;
  • Moeilijkheden met oogcontact;
  • Geschokt
  • Frequente blauwe plekken, kneuzingen en breuken;
  • Begeleid door een partner op straat;
  • Er wordt geen actie ondernomen zonder voorafgaande toestemming;
  • Zij zeggen: "Mijn partner staat mij niet toe ..."

Mensen die huiselijk geweld plegen, doen dit vaak.

Hij of zij:

  • Makkelijk om jaloers te zijn
  • Het was eerst radicaal, daarna zoet;
  • Behandelt de andere partij als zijn of haar eigendom;
  • Maakt dingen thuis kapot;
  • Belooft altijd dat het niet meer zal gebeuren;
  • Altijd willen weten waar de ander is en wat hij of zij doet.

Aangifte doen voor huiselijk geweld

De beslissing om huiselijk geweld te melden kan lastig zijn. U kunt zich schamen of u schamen. We kunnen u helpen bij het kiezen of u een verklaring wilt indienen. U kunt ook een rapport indienen in plaats van een rapport.

Wat zijn straffen voor huiselijk geweld?

De maatregelen en straffen die worden opgelegd aan huiselijk geweld verschillen van situatie tot situatie. Soms wordt bureau jeugdzorg voor jongeren ingeschakeld en worden minderjarige kinderen vastgehouden. Een boete van de vijfde categorie of een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar kan bijvoorbeeld worden gebruikt als straf voor mishandeling. Als hij nalatig is, kan hij worden veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. Advocaten Strafrecht kunnen uw verdediging zo snel mogelijk organiseren.

Rechtshulp bij huiselijk geweld

Rechtshulp bij huiselijks geweld is er zowel voor de slachtoffers als de gemelde plegers.

Advocaten strafrecht voor de slachtoffers zullen u bijstaan in de rechtbank en alle juridische zaken voor u regelen. Zij zullen er alles aan doen om de pleger zo ver mogelijk bij u vandaan te houden. Als slachtoffer is er vaak de mogelijkheid om een gratis strafrecht advocaat te krijgen. Dit wordt beoordeeld afhankelijk van uw situatie.

Een advocaat voor de aangewezen pleger kan u de meeste hulp bieden om de negatieve effecten van verdenking te minimaliseren. Dit kan door de verdenking in twijfel te trekken, te straffen of te verdedigen met bewijs of door uw naam te zuiveren in geval van valse aangifte. Deze advocaten zijn altijd voorzichtig en bezorgd geweest over uw belangen en zullen streven naar de beste resultaten voor u.

Schakel in advocaat in om u bij te staan

Bent u slachtoffer van huiselijk geweld of beschuldigt van het plegen van huiselijk geweld twijfel dan niet om een advocaat in te schakelen. Advocaten kunnen u bijstaan tijdens het gehele proces, zowel als slachtoffer als beschuldigde.

Als slachtoffer kunt u al snel recht hebben op een gratis advocaat die u bijstaat.

U kunt beide geheel vrijblijvend contact opnemen met AdvocaatHulp. Onze specialisten zullen u helpen in het vinden van de meest geschikte advocaat.

Slachtofferloket

De politie, officieren van justitie en het Nederlands Team Slachtofferhulp werken bij de slachtofferbalie samen om slachtoffers van misdrijven beter te begeleiden. Tijdens het criminaliteitsproces kunt u voor informatie, advies en ondersteuning terecht bij de slachtofferloket.

Veel mensen die ooit slachtoffer zijn geweest van geweld tussen hun en hun partner zeggen dat dit eergerelateerd geweld de relatie tussen de familie erg verpest heeft. Volgens hun komt dit omdat: "geweld is geweld, zo simpel is het. Durf advies te vragen, het moet zo snel mogelijk voorbij zijn"

Huiselijk geweld huiselijk.jpg

Snel de juiste hulp nodig?

7 dagen per week, gratis geholpen.