1 filter
Sorteer op: Relevantie

Bedrijfsjurist inhuren voor uw bedrijf

Een bedrijfsjurist binnen uw bedrijf zorgt er voor dat alle juridische kwesties binnen het bedrijf in orde zijn. Bij het inhuren van een bedrijfsjurist verzekerd u zich van juridisch correcte contracten, adviezen en andere personeelszaken.

Bedrijfsjurist inhuren.jpg

Wat is een bedrijfsjurist ?

Een bedrijfsjurist (ook wel juridisch adviseur genoemd) is een persoon die verantwoordelijk is voor alle juridische zaken binnen het bedrijf. Zo houdt hij zich bezig met juridisch advies over een aantal zaken maar ook over het correct opstellen van juridische contracten.

Taken van een bedrijfsjurist

Bedrijfsjuristen vormen een solide basis voor de organisatie. Tot op zekere hoogte is het bedrijf opgericht vanuit een gestructureerde juridische en schriftelijke achtergrond. Daarom onderhouden bedrijfsjuristen vaak nauw contact met het management van de organisatie.

De taken van bedrijfsjuristen zijn als volgt:

 • Adviseren van management bij herstructurering en ontslagen;
 • Check en pas de algemene voorwaarden aan;
 • Juridische aspecten van human resources;
 • Juridische controle van opgestelde en afgesloten contracten, inclusief verkoopcontracten;
 • Juridisch advies geven aan het management en alle medewerkers;
 • Adviseren van het management bij de uitgifte van aandelen of bedrijfsovername;
 • Beheer de verzekering van het bedrijf.

Onder bedrijfsjuristen zijn er veel generalisten die op verschillende terreinen kunnen worden ingezet. Daarnaast zijn er experts op het gebied van intellectueel eigendom, arbeidsrecht, mededingingsrecht, privacyrecht of ondernemingsrecht.

Wat is het verschil tussen een bedrijfsjurist en advocaat?

De positie van een bedrijfsjurist is vergelijkbaar met die van een advocaat, maar er zijn enkele belangrijke verschillen. In tegenstelling tot bedrijfsjuristen neemt een advocaat bijvoorbeeld niet rechtstreeks deel aan de organisatie die hij vertegenwoordigt.

Bovendien zijn bedrijfsjuristen vanaf het begin betrokken geweest bij de ontwikkeling van de organisatie en worden advocaten meestal alleen ingehuurd als er een conflict is. Desalniettemin vullen deze twee functies elkaar aan en voor een grote acquisitie of een andere belangrijke zaak zijn advocaten en bedrijfsjuristen nodig.

Veranderende wetgeving

Op veel rechtsgebieden maken de Nederlandse of Europese overheden elke dag nieuwe regels en voorschriften. Daarom is de kerntaak van een bedrijfsjurist om de laatste wijzigingen te begrijpen en uit te leggen of deze een impact hebben op enig onderdeel van de organisatie van het bedrijf of op het onderliggende contract of het contract dat is afgesloten.

Voor bedrijfsjuristen is het belangrijk om de gevolgen van juridische wijzigingen op de algemene voorwaarden te begrijpen. Bij elk verkocht product zijn de algemene voorwaarden opgenomen, dus wettelijk volledig up-to-date. Kleine lettertjes zijn dan zeer belangrijke juridische punten voor klanten en voor het bedrijf en moeten voldoende aandacht krijgen.

Contractproblemen waarbij bedrijfsjurist van pas komt

Bedrijven of organisaties ondertekenen elke dag aan- en verkoopcontracten om wederzijdse verbintenissen vast te stellen en het bedrijf moet aan deze voorwaarden voldoen.

Als klanten defecten vinden, is het eerste wat ze moeten vragen wanneer en waar deze defecten zich hebben voorgedaan.

Indien de cliënt meent dat het bedrijf zijn verplichtingen niet is nagekomen, zal de bedrijfsjurist er alles aan doen om tot een bevredigend resultaat te komen. Dit hangt er allemaal vanaf of de klant of het bedrijf het recht heeft om dat te doen.

Om kostbare rechtszaken in geval van impasse te voorkomen, kan ook een onafhankelijke mediator worden ingehuurd om het probleem op te lossen of op te lossen.

Waar werkt een bedrijfsjurist?

Bedrijfsjuristen werken op de juridische afdelingen van verschillende bedrijven en instellingen. Er zijn ook tijdelijke bedrijfsjuristen die tijdelijk door het bedrijf worden ingehuurd om te assisteren bij specifieke projecten; bij hun werk lopen bedrijfsjuristen risico's zoals managers, advocaten, CEO's, chief financial officers, accountants en financieel directeuren.

Een bedrijfsjurist werkt binnen een organisatie. Hij kent vaak alle collega's en blijft vaak een aantal jaren actief voor een onderneming. Daarvoor hebben deze juristen vaak al een x aantal jaar ervaring opgedaan voor zij vast in dienst gaan bij één onderneming.

Hoe wordt iemand bedrijfsjurist?

De meeste bedrijfsjuristen hebben een universitaire graad in de rechten afgerond, die wordt aangeboden door de volgende universiteiten:

 • Erasmus Universiteit Rotterdam
 • Vrije Universiteit
 • Universiteit Leiden
 • Maastricht University
 • Tilburg University
 • Rijksuniversiteit Groningen
 • Universiteit van Amsterdam
 • Universiteit Utrecht
 • Radboud Universiteit Nijmegen

De meeste bedrijven hebben een masterdiploma WO-recht nodig om als juridisch adviseur op te treden.

Schakel een bedrijfsjurist in

Ervaren bedrijfsjuristen weten hoe ze de klus moeten klaren. Juristen kennen de oplossingen die voor elk juridisch probleem gelden. Daartoe begrijpen juristen de laatste juridische veranderingen en jurisprudentie waardoor bedrijfsjuristen het bedrijf correct juridisch advies kunnen geven.

Zelfs als het gaat om interne of externe contracten, plannen, opzegtermijnen, ontslagplannen of mogelijke bedrijfsovernames, onroerend goed aankopen, enz. Het recht kan een lastig gebied zijn waar onze gezamenlijke professionele advocaten mee om moeten gaan.

Wilt u een goede juridische bedrijfsvoering hebben, bel dan ons voor juridisch advies of een geschikte bedrijfsjurist.

bedrijfsjurist.jpg

Snel de juiste hulp nodig?

7 dagen per week, gratis geholpen.