1 filter
Sorteer op: Relevantie

Mediation bij scheiding, laat u bijstaan

Over bemiddeling hoor je meestal tijdens een scheiding. Maar als u met behulp van een bemiddelaar scheidt, wat betekent dat dan? Is dit bijvoorbeeld anders dan een advocaat? Wat zijn de voordelen van Mediation bij scheiding? hoeveel zijn de kosten?

Wil je weten hoe je het gemakkelijkste kunt scheiden met behulp van een mediator? Neem gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies.

Mediation bij scheiding

Wat is mediation bij scheiding precies?

Formeel gesproken is mediation de beslechting van geschillen door de partijen zelf onder leiding van een onafhankelijke derde. Kortom, je ontmoet een mediator (een onafhankelijke derde partij) om tot een goed onderhandelingsakkoord te komen. De mediator is opgeleid om alle zaken rondom de scheiding met u te onderhandelen en te regelen.

U gaat samen op zoek naar een oplossing die bij u en uw partner past. Hij zal u helpen zakelijke afspraken te maken en te overwegen hoe u zich allebei voelt. Bij mediation bij scheiding komen afspraken meestal op neutrale basis tot stand, zoals het bereiken van een akkoord voor een mediator.

Voordelen van mediation bij scheiding

Bij een scheiding zal de communicatie tussen u en uw (ex) partner moeilijk zijn. Dit kan komen door emoties, misverstanden en wantrouwen. Mediation bij scheidingen kan u helpen om tot een onderhandelde overeenkomst te komen. Bijvoorbeeld over kinderen, partneralimentatie of kinderalimentatie.

Een aantal redenen voor mediation bij scheiding:

  • Jullie houden eerder een goede relatie er aan over;
  • Jullie zullen elkaar beter begrijpen, ook na de scheiding;
  • Jullie bepalen zelf over welke afspraken jullie maken tijdens de echtscheiding;
  • Snellere scheiding (en daardoor vaak ook goedkoper).

Hoe werkt mediation bij scheiding?

Er zijn 5 stappen voor mediation bij scheidingen:

Schrijf uw ideeën op

U en uw partner willen scheiden. Voordat u een bemiddelaar kiest, kunt u het beste iets opschrijven. Waar wilt u afspraken over maken? Door hier samen over na te denken, weet u waar u aan toe bent en bespaart u veel tijd.

Ga samen op zoek naar een mediator

Samen met uw partner kiest u de juiste mediator. Het is erg belangrijk dat zowel u als uw partner zich vertrouwt voelt bij de mediator. Een persoonlijke afspraak is daarom vaak fijn.

Leg de afspraken vast

Het aantal oproepen dat nodig is voor bemiddeling verschilt van geval tot geval. De kosten variëren dienovereenkomstig. De mediator zorgt er samen met u voor dat alle belangrijke afspraken goed worden vastgelegd.

Bij de echtscheidingsregeling (overeenkomst) komen onderwerpen aan de orde als zorg voor de echtgenoot, verdeling van vermogen en geld en huisvesting. De afspraak over de zorg over de kinderen is opgenomen in het ouderschapsplan.

Echtscheidingsverzoek

Het echtscheidingsverzoek wordt samen met de echtscheidingsregeling en het ouderplan naar de rechtbank gestuurd. Vervolgens bevestigt de rechter het verzoek en de overeenkomst. U hoeft niet naar de rechter. De procedure is schriftelijk.

Meld de scheiding bij uw gemeente

Heeft de rechter uw echtscheidingsverzoek goedgekeurd? Dan moet u dit ook doorgeven aan de gemeente waar u staat ingeschreven. De scheidingsbemiddelaar regelt ook dit voor u. Nadat de scheiding is geregistreerd, wordt u officieel gescheiden.

Scheiden via een advocaat

Scheiden via een advocaat is voor jullie allebei niet een fijne oplossing. Jullie zullen beide je eigen advocaat nodig hebben, zodoende zullen er dus twee advocaten in de hand genomen moeten worden. Naast dat dit erg duur is valt er ook een geschiktere oplossing te vinden.

Scheiden via een goede mediator is voor het hele gezin vaak fijner. U zult vaak samen kinderen hebben en wilt het liefst een co ouderschap relatie onderhouden met uw ex. Via mediation kunt u gebruik maken van een ervaren scheidingsmediator.

Hoe vinden wij een mediator?

Mediation is geen beschermd beroep. In principe mag iedereen zich mediator noemen. Als gevolg hiervan zitten er veel onopgeleide mediators tussen en weten veel van hen eigenlijk niet wat ze doen. Daarom is het belangrijk om niet te snel te zijn bij het kiezen van een mediator.

Zorg ervoor dat u een bemiddelaar in de arm neemt, die de nodige training heeft gevolgd en begrijp hoe alles werkt.

Daarnaast is het belangrijk dat beide partijen een goed gevoel hebben bij de mediator. Alleen als u beiden vertrouwen heeft in de onafhankelijkheid van de mediator, kan mediation bij scheidingen succesvol zijn.

Onze mediators zijn ervaren in het scheidings mediation. Zij zullen u persoonlijk helpen en niet louter via een onpersoonlijke e mail. Mocht u gaan scheiden probeer het dan eerst via een mediator op te lossen.

Mediation bij scheiding

Snel de juiste hulp nodig?

7 dagen per week, gratis geholpen.