1 filter
Sorteer op: Relevantie

Rijbewijs ingevorderd, wat zijn de stappen?

Uw rijbewijs kan op meerdere manieren worden ingevorderd. Bij het overtreden van volgende verkeersovertredingen mag uw rijbewijs door de politie worden ingevorderd:

  • rijden onder invloed van een combinatie van bijvoorbeeld alcohol, geneesmiddelen en/of drugs;
  • rijden onder invloed van alcohol;
  • snelheidsovertreding; (meer dan 30 km/u te hard in bebouwde kom, meer dan 50 kilometer per uur op snelweg.)
  • agressief gedrag bij de aanhouding
  • rijden onder invloed van drugs;
  • agressief en onveilig rijgedrag;

is mijn rijbewijs ingevorderd

Uw rijbewijs ingevorderd, wat nu?

Ze kunnen alleen uw rijbewijs invorderen als u wordt aangehouden door de politie en direct wordt getest op alcohol of drugs. Als u weigert een alcohol- of drugstest te doen, dan stuurt de politie u naar het bureau en kunt u worden gearresteerd en onmiddellijk worden onderworpen aan maatregelen van het EMA.

Na inname van uw rijbewijs wordt het naar de officier van justitie gestuurd. Hij beslist binnen 10 dagen over of u uw rijbewijs terugkrijgt. Mogelijk hebt u vóór de uitspraak een bezwaarschrift aan de officier van justitie en / of een klacht bij de desbetreffende rechtbank gestuurd.

U heeft maar één kans. Stel deze documenten daarom altijd samen met de hulp van een professionele strafrechtadvocaat.

Of u krijgt na 10 dagen uw rijbewijs weer terug of u moet voor de rechter verschijnen. Dan kunt u een boete krijgen, uw rijbewijs enkele maanden verliezen en/of een verkeersboete krijgen.

In veel gevallen, zoals bij meerdere verkeersovertredingen of ernstig alcohol- en drugsmisbruik in korte tijd, wordt het rijbewijs naar het CBR gestuurd. Het CBR zal dan zelf maatregelen nemen zoals aanvullende boetes. Voor beginnende bestuurders betekend dat rijbewijs invorderen en denk maar niet dat je het rijbewijs terugkrijgt.

Maatregelen van het CBR

De juridische kant van het proces zal worden opgepakt door het CVOM en het CBR gaat over de verkeersveiligheid. Indien het CBR denkt dat de verkeersveiligheid op het spel staat dan hebben zij het recht om:

  • u psychologisch te laten evalueren;
  • u op een educatieve cursus te sturen omtrent verkeersveiligheid;
  • u een andere therapeutische maatregel op te leggen;
  • uw rijbewijs ongeldig te verklaren – u zal dan opnieuw rijlessen, theorie examen en praktijk examen af moeten leggen.

U moet zelf opdraaien voor alle gemaakte kosten die de opgelegde maatregelen met zich mee brengen. Wanneer er wordt gezien dat u meewerkt aan de cursussen en evaluatiemomenten dan werkt dit weegt dit vaak positief mee bij het terug krijgen van uw ingevorderde rijbewijs.

rijbewijs ingevorderd, wat moet ik doen

Gespecialiseerde advocaat inschakelen

U moet direct (binnen 14 dagen) actie ondernemen indien door drugs- en/of alcoholgebruik, hoge snelheid en/of gevaarlijk rijgedrag uw rijbewijs ingevorderd is.

Het kan voorkomen dat uw rijbewijs nog niet volledig is afgenomen en u deze zelfs eerder kan terug claimen en dus weer mag rijden. Als uw rijbewijs binnen 3 dagen naar de Officier van Justitie is gestuurd dan heeft hij 10 dagen om een beslissing over uw zaak uit te spreken.

U kunt afwachten, maar dat zal tijdverspilling zijn. U kunt zich binnen deze 10 werkdagen verzetten tegen het invorderen. Professionele strafrechtadvocaten helpen u graag verder. U heeft maar één mogelijkheid om een ​​bezwaarschrift op te stellen en in te dienen, en u wilt natuurlijk geen fouten maken.

Naast het indienen van het bezwaarschrift kunt u deze ook sturen naar de rechtbank die bevoegd is in de plaats waar u bent aangehouden. Een strafrechtadvocaat help u bij de begeleiding van het na traject als uw rijbewijs ingevorderd is.

Vrijblijvend adviesgesprek?

Als u uw rijbewijs kwijt bent en u zelf afvraagt: Krijg ik mijn rijbewijs terug? Vraag dan een gratis consult aan bij een ervaren strafrechtadvocaat. Bel ons op 085-792 02 02 of vul het aanvraagformulier in om direct in contact te komen met een advocaat die past bij uw situatie. Door het landelijk netwerk van Advocaathulp.com is er altijd een perfecte oplossing bij u in de buurt!

Snel de juiste hulp nodig?

7 dagen per week, gratis geholpen.