Conflicten op de werkvloer kunnen leiden tot spanning en verwarring in de werksfeer. Daarom wordt aanbevolen om de zakelijke bemiddelingssessie op de juiste manier te laten eindigen. Alle belangen dienen te worden behandeld door een gekwalificeerde zakelijke mediator om een goede oplossing voor het conflict te bieden.
Wat doet een zakelijke mediator?
Soms kan niet worden voorkomen dat zakelijke problemen ontaarden tot escalerende conflicten. Het wettelijk kader neemt meestal het voortouw bij het verklaren en oplossen van conflicten. Dreigen over de geschillen naar de rechtbank brengen kunnen helpen bij het onderhandelen over een schikking.
Feitelijke geschillen zijn echter een inefficiënte, tijdrovende en kostbare methode om zakelijke conflicten op te lossen. Of het nu gaat om bindende adviezen of arbitrage, een zakelijke mediator is meestal de betere keuze. Zij zullen beide partijen tot een uitkomst proberen te begeleiden waarbij ieder tevreden is.
Wanneer is zakelijke mediation nodig?
Op zakelijk gebied kan mediation bij een conflict tussen werknemer en werkgever uitkomst bieden.
Mediation biedt ook oplossingen voor geschillen tussen managers, bestuursleden en ondernemers. In dat geval kan het doel van bemiddeling zijn om de zakelijke relatie te herstellen of om de relatie in onderling overleg te beëindigen.
Voordelen van een zakelijke mediator
Bij het inschakelen van een zakelijke mediator zult u veel voordelen ervaren. Dit zijn een aantal van die voordelen:
- Behoud van de relatie, zo kunt u na een zakelijk geschil toch nog samen blijven werken.
- Win-win situatie, middels een mediator zoeken beide partijen naar hun win-win situatie.
- Tijdbesparing, een traject onder leiding van een zakelijke mediator is vaak veel sneller dan via een rechtbank.
- Geldbesparing, het inschakelen van een mediator is stukken goedkoper dan advocaten
- Uitkomst beïnvloeding, aangezien u voor de win-win situatie gaat kent het niet 1 winnaar en verliezer. Beide partijen hebben invloed op de uitkomst.
- Oplossingsgericht, aangezien beide partijen vrijwillig meedoen aan de mediation willen beide tot een oplossing komen.
- Informele sfeer, het is wat minder officiel en juridisch, gesprekken worden gevoerd zonder dat daar een advocaat voor nodig is.
- Aandacht voor emoties, naast de zakelijke kant, wordt ook de emotionele kant meegenomen in de besluitvorming.
Moet de mediator expert zijn op zakelijk vlak?
Ja en nee. Een mediator is in principe opgeleid om elk geschil op te kunnen lossen. Echter is ervaring op het zakelijke vlak wel makkelijk meegenomen. De mediator kan zich beter inleven en heeft een grotere zakelijke expertise.
Om een zakelijk geschil op te lossen dient er echter wel iets van expertise te zijn, een scheiding mediator zal niet voor uw zakelijke geschil ingehuurd worden.
Zakelijke geschillen kunnen ontstaan. Een geschil tussen aandeelhouder en werknemer is iets wat kan ontstaan. Echter hebben alle betrokkenen er baat bij het zo goed mogelijk op te lossen. Een business mediator heeft veel ervaring en kunde binnen de business mediation. Deze ervaren mediator zal elk conflict binnen een organisatie op een zo goed mogelijke manier kunnen oplossen.
Zakelijke mediator inschakelen
Heeft u een zakelijk geschil die u liever niet mee de rechtbank in neemt? Twijfel dan niet om samen op zoek te gaan naar de geschikte zakelijke mediator. De mediator zal met beide partijen tot de best mogelijk oplossing proberen te komen.
De kosten van een zakelijke mediator liggen ongeveer gelijk aan de kosten voor het inschakelen van een advocaat. Dit is meestal een beginprijs van ongeveer 160 euro oplopend tot 500 euro per uur. Deze prijs is geheel afhankelijk van de ervaring van de mediator. Ook hangt de prijs af van de grootte van de zaak en of het een privé of zakelijke kwestie betreft.
Wij staan voor u klaar om u te helpen bij het vinden van de geschikte mediator. Al onze zakelijke mediators zijn zeer ervaren en professionals. Twijfel daarom niet om contact op te nemen met AdvocaatHulp voor een van onze zakelijke mediators.