1 filter
Sorteer op: Relevantie

Van plan een echtscheiding aan te vragen?

Ook als u met de andere partij overeenstemming heeft bereikt, moet de Echtscheiding altijd door de rechtbank worden aangekondigd. Alleen een echtscheiding advocaat kan bij de rechtbank een echtscheidingsverzoek indienen. Anderen, zoals scheiding mediators, kunnen dat niet.

hulp bij echtscheidingen echtscheiding

Echtscheiding aanvragen

U vraagt ​​de echtscheiding aan met een verzoekschrift en uw echtscheidingsadvocaat stuurt dit naar de rechtbank. Dit begint het echtscheidingsproces. Naast het aanvragen van een echtscheiding kunt u in het verzoekschrift ook om een ​​aanvullende clausule vragen: nevenclausule.

De bijgevoegde clausule bevat alle afspraken met betrekking tot de echtscheiding. U kunt dit ook doen in een apart verzoekschrift of verweer.

In Nederland bent u verplicht om een echtscheiding advocaat in te huren als u een echtscheiding aanvraagt. We noemen dit "verplichte wettelijke vertegenwoordiger". Daarom moet u eerst een echtscheiding advocaat inhuren.

Let op: U kunt het beste een echtscheiding advocaat inhuren die gespecialiseerd is in personen- en familierecht.

Samen of alleen de echtscheiding aanvragen

Als u zeker weet dat u wilt scheiden, kunt u eerst proberen zelf tot overeenstemming te komen. Het gaat hierbij om beslissingen over uw kinderen (ouderschap en zorgtaken), alimentatie, uw woning, uw pensioen en vermogensallocatie en eventuele schulden.

Als blijkt dat het lastig is om zelf tot overeenstemming te komen voordat u een echtscheiding aanvraagt, kan de mediator mediation voeren en ervoor zorgen dat u en uw ex-partner samen tot een goede oplossing komen. Het is erg belangrijk om samen afspraken te maken.

De mediator legt deze afspraken vervolgens vast en schakelt vervolgens een echtscheiding advocaat in. Hij of zij zal op zijn beurt een echtscheiding aanvragen bij de rechtbank. De uitspraak van de rechter zorgt er veelal voor dat u niet in hoger beroep hoeft te gaan wanneer u gaat scheiden.

Komt u er niet alleen uit of met de hulp van een mediator die door beide ex-partners is overeengekomen? Dan is het aan te raden u te laten begeleiden door een echtscheiding advocaat. In dit geval wordt de onderhandeling gevoerd door de onafhankelijke echtscheiding advocaat van de ex-partner.

Ze vertegenwoordigen ook u en uw ex-man of echtgenoot bij het aanvragen van echtscheiding en in de rechtbank. Deze optie is overigens het meest tijdrovend en kostbaar.

Nevenvoorziening bij echtscheiding

Als uw echtscheiding advocaat namens u en uw partner een echtscheidingsverzoek bij de rechtbank heeft ingediend, kunt u ook om zogenaamde nevenvoorzieningen verzoeken.

Nevenvoorzieningen gaan over de regeling van echtscheiding en de rechtbank moet dienovereenkomstig een oordeel vellen. Voorbeelden van nevenvoorzieningen zijn:

  • Verdeling ouderschapstaken
  • Tijdelijk gebruik van woning
  • De verdeling van de huwelijksgemeenschap of de afwikkeling van huwelijkse voorwaarden
  • Alimentatie van kinderen en partners

Als u een eenzijdig verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank indient en de rechtbank verzoekt om nevenvoorzieningen te treffen, kan uw ex-partner de nevenvoorzieningen aanvechten.

Hij of zij kan het bijvoorbeeld niet eens zijn met de hoogte van de alimentatie. In hetzelfde proces kan hij of zij ook zelfstandig andere uitkeringen aanvragen. Schakel altijd een echtscheiding advocaat om een ​​verweerschrift in te dienen.

Definitieve echtscheiding

Voor de definitieve echtscheiding moet de echtscheidingsbeschikking worden geregistreerd in het register van de lokale gemeente waar u bent getrouwd. Hetzelfde geldt voor de ontbinding van een geregistreerd partnerschap.

Dit moet allemaal binnen 6 maanden gebeuren. Alleen dan is de echtscheiding definitief. Er kan een voorlopige voorziening worden uitgeschreven waarbij u beide partners blijft. Dit zorgt er wel voor dat alles eerlijk verdeeld kan worden, er zit bijvoorbeeld een verschil tussen tafel en bed.

Hulp bij uw echtscheiding

In het echtscheidingsproces is een goede familierecht advocaat essentieel. Hij of zij is de enige die uw echtscheidingsovereenkomst kan voorleggen aan de rechtbank.

Alleen als bij de ontbinding van een geregistreerd partnerschap geen minderjarige kinderen zijn betrokken, zijn een echtscheiding advocaten niet nodig. Bij alle andere vormen van echtscheiding moet een advocaat worden ingehuurd.

Het stadium van het inhuren van een echtscheiding advocaat beslist u zelf. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om in een vroeg stadium een echtscheiding ​​advocaat te betrekken bij de echtscheiding. Dit is meestal goed.

De echtscheiding advocaat vertelt u precies wat er geregeld moet worden en hoe u het probleem het beste kunt oplossen. Zo weet u zeker dat u belangrijke zaken niet over het hoofd ziet.

Kosten voor een echtscheiding advocaat

De kosten van een echtscheiding advocaat liggen op ongeveer 175 tot 500 euro per uur. Een advocaat is duurder dan een jurist. Juristen vragen veelal tussen de 80 en 140 euro per uur.

Dit verschil zit hem in de advocaat stage bij een erkend advocatenkantoor. Soms kan eer juridisch advies er voor zorgen dat bij het uit elkaar gaan de scheiding van tafel wordt geveegd.

Via onze website kan jouw situatie worden worden omschreven. Wij doen dan ons best om en advocaat in te schakelen welke kennis heeft van registers van de burgerlijke stand. Op deze manier kan een advocaat of mediator u optimaal helpen wanneer u en uw partner een scheiding aanvragen.

echtscheiding advocaat nodig echtscheidingen

Snel de juiste hulp nodig?

7 dagen per week, gratis geholpen.