1 filter
Sorteer op: Relevantie

Heeft u te maken gehad met drugshandel?

In Nederland is er een strenge regelgeving voor drugs, maar ook deze regelgeving heeft voor veel verwarring gezorgd. Wat wordt wel en niet getolereerd? Als u drugs bezit, produceert of verhandelt, moet u bij de wet worden gestraft. Het is echter algemeen bekend dat Nederland een gedoogbeleid voert ten aanzien van bepaalde verdovende middelen.

Het Nederlandse gedoogbeleid richt zich op softdrugs. Harddrugs zijn de drugs die worden genoemd in artikel 1 van de Opiumwet. Voorbeelden van harddrugs zijn xtc, cocaïne en heroïne. Softdrugs zijn drugs die genoemd worden in artikel 2 van de Opiumwet.

De bekendste softdrug van Nederland is cannabis. Het gedoogbeleid houdt in dat de officier van justitie, zolang aan strenge eisen wordt voldaan, coffeeshops die marihuana verkopen niet zal aanklagen. Als u een kleine hoeveelheid softdrugs heeft, zal het openbaar ministerie u niet aanklagen.

drugshandel, drugshandels.jpg

Wanneer is sprake van drugshandel?

Als u een kleine hoeveelheid medicijnen voor zelfgebruik heeft (meer dan 0,5 gram harddrugs of 5 gram softdrugs of 1 XTC pil), wordt dit beschouwd als een transactievolume. Met andere woorden, deze drugs worden als verhandeld beschouwd.

Als iemand een gebruikshoeveelheid bij zich heeft, kan de politie het in beslag nemen (sepot met afstand), maar de persoon krijgt geen boete. Het feit dat het in beslag genomen is, wordt geregistreerd. De politie kent dan de naam, maar hij / zij krijgt geen strafblad, tenzij dit om een grote hoeveelheid gaat. Dan is het geen gebruikshoeveelheid meer.

Als u een bepaald medicijn bij u had toen u werd gearresteerd, bijvoorbeeld op vakantie, kunt u het beste deskundig advies inwinnen bij een strafrechtadvocaat. Onze experts helpen u graag verder.

Het strafrecht en drugsdelicten

Er bestaan verschillende drugsdelicten in het Nederlandse strafrecht. In grote lijnen kunnen de delicten worden onderscheiden in delicten die te maken hebben met softdrugs (het kweken, handelen en gebruiken van wiet en cannabis, Lijst 2) en de delicten die te maken hebben met het produceren, verhandelen en gebruiken van harddrugs (heroïne, cocaïne, XTC, Lijst 1).

Straffen voor drugshandel

Omdat drugshandel veel voorkomt, wordt een puntensysteem gebruikt om boetes vast te stellen. De rechter houdt echter altijd rekening met de situatie. Zo kan de uiteindelijke boete lager of hoger zijn dan de verwachte boete op basis van het puntensysteem (terugkerend: tweede keer + 50%, meerdere keren + 100%; verstoring openbare orde + 75%; alleen medeplichtigheid of poging -33%) .

Elk punt wordt bestraft met een boete van 58 euro (softdrugs) of 29 euro (harddrugs), 2 uur taakstraf of 1 dag gevangenisstraf. Het aantal punten hangt af van het type en de kleine of grote hoeveelheid van het medicijn (softdrugs of harddrugs).

Straffen voor drugshandel in softdrugs

Schijf Gewicht Punten Dagvaarden
Basispunten: 2 punten
Schijf 1 het gedeelte tussen 30 en 500 gram 1/2 x 0,082 punten per gram Nee
Schijf 2 het gedeelte tussen 500 en 1000 gram 1/2 x 0,109 punten per gram Nee
Schijf 3 het gedeelte tussen 1 en 5 kg 1/2 x 0,031 punten per gram Ja
Schijf 4 het gedeelte tussen 5 en 25 kg 1/2 x 0,012 punten per gram Ja
Schijf 5 het gedeelte boven 25 kg 1/2 x 0,004 punten per gram Ja

Straffen voor drugshandel in harddrugs

Schijf Gewicht Punten Dagvaarden
Handelspunten: 4 punten per dag
Schijf 1 het gedeelte tussen 0,5 en 30 gram 2/3 x 8 punten per gram Ja
Schijf 2 het gedeelte tussen 30 en 1000 gram 2/3 x 2,5 punten per gram Ja
Schijf 3 het gedeelte tussen 1 en 5 kg 2/3 x 0,6 punten per gram Ja
Schijf 4 het gedeelte boven 5 kg 2/3 x 0,26 punten per gram Ja
Schijf Aantal pillen Punten Dagvaarden
Handelspunten: 4 punten per dag
Schijf 1 het gedeelte tussen 1 en 60 pillen 2/3 x 4 punten per pil Ja
Schijf 2 het gedeelte tussen 60 en 2000 pillen 2/3 x 1,25 punten per pil Ja
Schijf 3 het gedeelte tussen 2000 en 10000 pillen 2/3 x 0,3 punten per pil Ja
Schijf 4 het gedeelte boven 10000 2/3 x 0,13 punten per pil Ja

Strafbaarstelling drugshandel

Volgens de artikelen 2 en 3 van de Opiumwet wordt drugshandel gestraft:

Stoffen die behoren tot lijst I van deze wet of gespecificeerd in overeenstemming met artikel 3a, vijfde lid, zijn verboden:

B. Planten, voorbereiden, verwerken, verwerken, verkopen, leveren, verstrekken of vervoeren;

met

Artikel 3
Stoffen die behoren tot lijst II van deze wet of gespecificeerd zijn in overeenstemming met artikel 3a, vijfde lid, zijn verboden:

B. Telen, voorbereiden, verwerken, verwerken, verkopen, leveren, aanbieden of vervoeren

Advocaat inschakelen bij kwesties over drugshandel

In dit geval is een goede verdediging erg belangrijk. Onze ervaren strafrechtadvocaten kunnen u aanvullende of betaalde hulp bieden. Wanneer u contact met ons opneemt, belt de aan u gerelateerde advocaat u dezelfde werkdag terug. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.

Neem geheel vrijblijvend contact op met AdvocaatHulp en wij zullen u bijstaan in deze juridische kwestie over drugshandel.

drugshandels, drugshandel.jpg

jaar oud
contant geld
minder goed
psychische problemen
weten we

Snel de juiste hulp nodig?

7 dagen per week, gratis geholpen.